in

Vaccinatieprogramma in Nederland kan in januari al starten

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge verwacht dat Nederland begin januari kan beginnen met het massale vaccinatieprogramma, als alles volgens plan verloopt.

“Het vaccin is nu zo dichtbij en dus staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis”, aldus De Jonge. “Het is nu aan het Europees Geneesmiddelenbureau om zijn werk te doen. We zullen ervoor zorgen dat we klaar zijn zodra we groen licht krijgen.”

“Begin januari is het meest optimistische scenario en veiligheid moet voorop staan”, zei De Jonge.

De EMA zei eerder op dinsdag dat zowel BioNTech / Pfizer als Moderna formele aanvragen hadden ingediend om markttoegang te krijgen.

EMA zei dat als zijn experts genoeg gegevens van de twee bedrijven hebben ontvangen, het bureau zijn beoordelingen voor het Pfizer-vaccin uiterlijk op 29 december en het Moderna-vaccin uiterlijk op 12 januari zal voltooien.

De nationale gezondheidsraad zei vorige maand dat mensen boven de 60 jaar en mensen met ernstige gezondheidsproblemen zoals hartfalen en diabetes als eersten een vaccinatie tegen het coronavirus zouden moeten krijgen.

Bovendien moeten zorgmedewerkers prioriteit krijgen. “Gezien het feit dat het aanvankelijke aanbod van vaccins misschien klein is, zouden kwetsbare ouderen met extra gezondheidsproblemen bovenaan de lijst moeten staan”, aldus de gezondheidsraad.

Om een bepaald niveau van groepsimmuniteit te bereiken, zou 60 procent tot 70 procent van de bevolking moeten instemmen met vaccinatie. Maar onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de bevolking dat niet zal doen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kabinet biedt excuses aan voor gedwongen sterilisatie transgenders

Aantal coronagevallen afgelopen week gezakt met 8%