in ,

‘Uniek in Nederland’: APG trekt loon van mannen en vrouwen gelijk

Vector image of a man and woman balancing on scales with coins

APG, de uitvoeringsorganisatie van pensioenfonds ABP, gaat het loon van mannen en vrouwen gelijktrekken. 125 vrouwelijke medewerkers kregen vandaag te horen dat ze per 1 juni een salarisverhoging krijgen. Ze krijgen voortaan hetzelfde salaris als hun mannelijke collega’s met vergelijkbare functies, ervaring en dienstjaren. Voor sommigen is de salarisstijging meer dan tien procent.

“We staan bij APG voor gelijk loon voor gelijk werk en dat zetten we vandaag recht”, zegt HR-directeur Marloes Sengers. “Bovendien nemen we maatregelen om ongelijke beloning in de toekomst uit te sluiten, zowel financieel als in beleid.”

Het is volgens vakbond FNV het eerste bedrijf dat zelf de loonkloof tussen mannen en vrouwen dicht. De bond is positief verrast door de maatregel van APG. “We zien vaker dat bedrijven onderzoeken instellen naar loonverschillen tussen mannen en vrouwen, maar hier was het onderzoek al gedaan. Dat is uniek”, zegt woordvoerder Wilfred Beens van FNV.

Waar komt loonkloof vandaan?
Het bedrijf gaat ook onderzoek doen. “We willen uitzoeken hoe en waardoor het komt dat er verschillen zijn in beloning tussen mannen en vrouwen, dus hoe het zover heeft kunnen komen, zodat we dat duurzaam kunnen aanpakken.”

Dat is ook voor de FNV belangrijk. “APG heeft loontabellen op basis van functie en werkervaring. In theorie zou iedereen hetzelfde moeten verdienen. Waarom dat nu niet zo is, moet worden onderzocht.”

Bij APG werken zo’n 3000 mensen, van wie 960 vrouwen. 125 vrouwelijke medewerkers, 13 procent van de vrouwen, kregen gemiddeld 2,2 procent minder salaris dan hun mannelijke collega’s. Bij de overige 840 vrouwen was er geen verschil in salaris met mannelijke medewerkers.

Hoe zit het met de loonkloof in Nederland?

In de publieke sector krijgen mannen voor soortgelijk werk 5 procent meer salaris en in bedrijfsleven 7 procent. Het verschil in uurbeloning tussen mannen en vrouwen is 15,5 procent, in het voordeel van mannen. Dat komt doordat vrouwen vaker in de zorg en in het onderwijs werken, waar de lonen over het algemeen lager liggen.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kun je na seks gechanteerd worden? En meer vragen over nieuwe sekswet

Man steekt hoofd uit autoraam en overlijdt bij ongeluk in Rotterdam