in

UMC Utrecht start proeven met snelle coronavirus-tests

De proeven vinden plaats in het drop-in testcentrum van de stad. Mensen die de sneltest doen, krijgen ook een meer traditionele test, zodat de resultaten kunnen worden vergeleken. Op andere plaatsen, waaronder Rotterdam, starten volgende week proeven met verschillende snelle testkits.

Nederland gebruikt momenteel PCR-tests om vast te stellen of mensen besmet zijn met het coronavirus. Het verwerken van de wattenstaafjes in een laboratorium neemt echter tijd, ongeveer vijf uur, van start tot finish, “De PCR-test is erg gevoelig en de snelle test is dat minder, dus je zult meer van het virus in je systeem moeten hebben om het te laten verschijnen.” zegt microbioloog, Rob Schuurman.

Als de snelle test klopt, hopen ze deze vanaf november op grotere schaal te kunnen gebruiken. Het zal de PCR-test niet vervangen, maar kan worden gebruikt om snel onderscheid te maken tussen mensen die zeker het virus hebben en degenen die nog een PCR-test nodig hebben.

De Utrechtse proef draait om een test op antilichamen die 15 tot 20 minuten nemen voor een uitslag, “We weten dat het minder gevoelig is, maar we willen weten welke infecties het oppakt en welke niet.” zegt Schuurman.

Als alle proeven zijn afgerond, worden de resultaten gedeeld en beoordeeld om te bepalen welke rol de sneltesten zouden moeten spelen in de Nederlandse coronavirusstrategie.

De Nederlandse gezondheidsraadsvereniging zei eerder deze week dat zo’n 10 duizend mensen per dag, door gebrek aan capaciteit, geen testafspraak kunnen maken.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Een vijfde van Britten zullen coronavaccin weigeren

Harde windstoten tot 90 km/u