in

’Ubers gaan niet verzekerd de weg op’

Uberchauffeurs blijken in groten getale onverzekerd rond te rijden. Zelfstandige taxichauffeurs hebben in drie dagen bijna honderd concurrerende Ubers betrapt. Ook bleek een Uberauto zowel met geel als blauw kenteken gesnapt.

De spontane actie van de groep zelfstandige taxichauffeurs kent bizarre uitkomsten. Het Amsterdamse collectief, dat zelfstandig vaste klanten rondrijdt, maakte er sinds vrijdag een sport van kentekens van Uberauto’s in te voeren op de openbare website van de RDW, de Dienst Wegverkeer. Ongeveer honderd auto’s blijken volgens deze up to date-gegevens niet te beschikken over een WAM-verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen). Het niet verzekerd rondrijden, is strafbaar.

Een van de zelfstandige taxichauffeurs, die meedeed aan de zoektocht naar niet-verzekerde Ubers: ,,We schrokken ons rot. De ene na de andere blijkt onverzekerd rond te rijden. Je moet er niet aan denken dat deze chauffeurs ongelukken maken?”

Uber kwam afgelopen weken juist in het nieuws, omdat er bij drie fatale ongelukken in en rond Amsterdam vier doden vielen. Een 9-jarig meisje raakte afgelopen donderdag in West ook nog zwaargewond na een botsing met een Uber. De chauffeur reed nota bene door. Hij meldde zich pas na aandringen van collega’s in een app-groep.

’Slachtoffer gedupeerd’
De zelfstandige taxichauffeurs vonden de hoeveelheid onverzekerde Uberauto’s in eerste instantie zo hoog, dat zij de gegevens op de RDW-website wantrouwden. De taxichauffeur, die bevestigt dat ongeveer tweehonderd collega’s meezochten: ,,We hebben tien kentekens van onze eigen groep ingevoerd van nieuwe auto’s die pas deze week op de weg rijden. Al die kentekens staan wél als verzekerd te boek bij de openbare website van de RDW.”

Navraag bij het Verbond van Verzekeraars leert dat iedere weggebruiker een WAM-verzekering moet afsluiten. „Dat is ingesteld, zodat een slachtoffer nooit met lege handen achterblijft”, verduidelijkt een woordvoerder. Bij Uber is navraag gedaan of het bedrijf op de hoogte is van het massaal onverzekerd rondrijden van de chauffeurs. Het bedrijf geeft aan dat het meer tijd nodig heeft om dit uit te zoeken en komt vandaag met een reactie.

Malversaties
Er zijn ondertussen meer malversaties waargenomen. Zo kwam een zelfstandig taxichauffeur tijdens het werk een Uber Renault Mégane tegen, die het kenteken voerde van een Toyota Prius. In Osdorp werd zelfs een Prius, die als Uber wordt gebruikt, gefotografeerd met zowel een geel als blauw nummerbord. Dit zou technisch onmogelijk moeten zijn.

De zelfstandige taxichauffeurs hebben de openbare informatie over de niet-verzekerde Uberauto’s doorgespeeld naar de Amsterdamse politiek. Dennis Boutkan van de PvdA noemt het zeer verontrustend. ,,Ik schrik. De handel in Uberaccounts, het niet handhaven van verantwoordelijke rijtijden, de ongelukken en nu weer de onverzekerde Ubers. Het gaat maar door. Het bedrijf heeft niet voldoende zicht op het functioneren van de eigen rijders. Dat moet heel snel veranderen. Je moet er toch niet aan denken dat je met een onverzekerde Uber een ongeluk krijgt. Dat heeft juridische problemen tot gevolg en een passagier of slachtoffer kan fluiten naar de aansprakelijkheid.”

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Laat je niet leiden door de apps op een smart-tv

TomTom verkoopt Telematics-divisie aan bandenmaker Bridgestone