in ,

Uber zette werknemers onder druk om ontslag te nemen

Uber kondigde in mei aan dat 25 procent van zijn 27 duizend wereldwijde personeelsbestand zijn baan zou verliezen, aangezien de coronapandemie mensen uit taxi’s hield en de inkomsten met 80 procent waren gedaald.

Bij Uber in Amsterdam werken zo’n 1000 mensen, voornamelijk in app-ontwikkeling, design, marketing en sales.

Het bedrijf vroeg bij UWV goedkeuring aan voor de ontslagen, zoals vereist in de Nederlandse ontslagwet, maar voordat het uitzendbureau kon beslissen, hadden bijna alle ontslagen werknemers de desbetreffende papieren al ondertekend en een financiële vergoeding ontvangen, schrijft de krant.

“De getroffen werknemers werden de dag nadat ze te horen kregen dat ze moesten vertrekken uitgesloten van alle systemen van het bedrijf”, aldus de krant. “Ze kregen ook een dagelijkse herinnering over het ondertekenen van de overeenkomst.”

Velen waren expats van buiten de EU met weinig kennis van het Nederlandse arbeidsrecht.

De NRC baseert zijn claims op interne en externe correspondentie, en interviews met negen Uber-medewerkers. Ze hebben gesproken met d krant, onder de voorwaarde dat ze anoniem zouden blijven. Volgens de NRC staat het in hun contracten vermeld dat ze niet met de pers mogen praten.

De ondernemingsraad van Uber, de vakbond FNV en het UWV zeggen allemaal dat Uber grote moeite had om de ontslagen te rechtvaardigen, aldus NRC. Evenmin is de ondernemingsraad tijdig geïnformeerd.

Uber vertelde aan NRC dat de Nederlandse ontslagwetgeving correct werd toegepast en dat de juiste informatie werd gedeeld met de ondernemingsraad. Het bedrijf zegt ook dat zijn plannen om te verhuizen naar een nieuw, groter kantoor in de Amsterdamse Zuidas ongewijzigd blijven.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Peiling : Niet iedereen houdt zich aan de coronamaatregelen

Bijna 1000 minder nieuwe coronabesmettingen