in ,

Turkse zakenwereld wil sekseneutraal omgeving : Geen ‘zakenman’ of ‘zakenvrouw’ meer, maar ‘zakenmens’

Turkse Minister van Industrie en Technologie, Mustafa Varank, had het in Maart, op Internationale Vrouwendag, al voorgesteld, misschien was het tijd om de term, ‘zakenman’ te vervangen met, ‘zakenvrouw’, “We hebben uw standpunt, nauwgezetheid en prognoses nodig, zowel als ministeries als sectoren.” aldus Varank over de vrouwelijke bazen en medewerkers in de industrie, “Als Ministerie staan ​​we open voor al uw meningen en ideeën.”

Hij maakte er meteen een punt van om een oproep te doen aan de vereniging van zakenmannen van Anatolië (ASKON), “Misschien wordt het tijd om de nadruk op ‘zakenmannen’ te vervangen met, ‘zakenmensen’.”

Vereniging van Turkse industriëlen en zakenmensen (TÜSİAD) hebben een actie lopen genaamd, ‘#BuİşteBirKadınVar’ (een vrouw werkt hier, red.) Toen TÜSİAD in 1971 werd opgericht als een niet-gouvernementele organisatie die de zakenwereld vertegenwoordigde, kreeg het de naam “Vereniging van Turkse industriëlen en zakenmannen”, zo staat op de website van TÜSİAD’s ‘#BuİşteBirKadınVar’ campagne pagina.

Toen in 2007, voor het eerst een vrouw tot president werd gekozen, begon de discussie over de noodzaak om ‘zakenmens’ te zeggen in plaats van ‘zakenman’. De naam van de instelling is echter nooit veranderd, ondanks de drie verschillende vrouwelijke voorzitters van de raad van bestuur, die sinds 2007 werkzaam zijn, en het grote aantal vrouwelijke werknemers.

Om sekseneutraal omgeving te maken van werkplekken, is TÜSİAD een campagne begonnen om de term ‘zakenman’e vervangen met ‘zakenmens’ in hun titel. Met een inzamelactie en debhashtag, #BuİşteBirKadınVar, dat je kon delen op alle social media, om je steun te tonen voor deze actie, lijkt het dat TÜSİAD eindelijk krijgt waar ze om hebben gevraagd.

Tijdens de 48e, algemene vergadering van TÜSİAD is er besloten om de naam, Vereniging van Turkse industriëlen en zakenmannen, te veranderen naar, Vereniging van Turkse industriëlen en zakenmensen. Voortaan geen zakenmannen of zakenvrouwen, maar zakenmensen.

Dit lijkt misschien niet heel belangrijk, want het is maar een woord. Maar, het is een woord dat is geaccepteerd door een ‘mannelijke’ zakenwereld in Turkije, die een sekseneutraal omgeving wil creëeren voor alle vrouwen in de zakenwereld. Nou de rest van de wereld nog.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederland gaat door met controversiële CO2-heffing voor industrie

Nederlanders ontwikkelen ‘levende’ doodskist van paddenstoelenmycelium