in

Turkse wetenschappers ontvangen Duitse onderscheiding

De Duitse president, Frank-Walter Steinmeier, zal de wetenschappers Ugur Sahin en Ozlem Tureci eren met de ‘Order of Merit’ van het land voor hun werk, zo maakte zijn kantoor vrijdag bekend.

Steinmeier zal persoonlijk het ‘Grote Kruis met Ster’ van de Bondsrepubliek aan Sahin en Tureci overhandigen tijdens een ceremonie die volgende maand in het Bellevue Palace zal plaatsvinden.

“Ozlem Tureci en Ugur Sahin hebben hun medisch onderzoek met succes vertaald in de praktijk”, aldus een verklaring van het presidentiële kantoor in een verklaring.

“Dankzij hun wereldwijd erkende bekwaamheid op het gebied van mRNA-technologieën en hun onvermoeibare inspanningen zijn ze erin geslaagd om binnen zeer korte tijd een vaccin tegen COVID-19 te ontwikkelen en toestemming te krijgen voor het gebruik ervan. Ze hebben een doorslaggevende bijdrage geleverd aan het indammen van de coronapandemie.”

Het ‘Grote Kruis met Ster’ van de Orde van Verdienste van Bondsrepubliek Duitsland, is een van de meest prominente onderscheidingen van het land om hulde te brengen aan de individuen voor hun diensten aan de natie.

Volgens de presidentiële verklaring zal de Duitse bondskanselier Angela Merkel op 19 maart aanwezig zijn bij de ceremonie.

Het farmaceutische bedrijf BioNTech, dat Sahin en zijn vrouw Tureci in 2008 oprichtten, slaagden erin om samen met zijn Amerikaanse partner Pfizer ‘s werelds eerste effectieve coronavaccin te ontwikkelen.

Sahin, geboren in 1965 in Iskenderun, Turkije, verhuisde op 4-jarige leeftijd naar Duitsland met zijn ouders. Zijn vader werkte daar in een autofabriek. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Keulen en werkte enkele jaren aan het Universitair Medisch Centrum Saarland.

Tureci is de dochter van een Turkse arts die van Istanbul naar Duitsland is geëmigreerd. Ze heeft geneeskunde gestudeerd aan de Geneeskunde Faculteit van de Saarland Universiteit en werd een pionier op het gebied van immunotherapie voor kanker in Duitsland.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nieuwe coronagevallen blijven stijgen : RIVM meldt 5151 nieuwe gevallen

Europa begint met versoepelingen van coronamaatregelen in Maart