in ,

Turkse wetenschapper ontdekt nieuwe kankerbehandelingen

Ontdekkingen van een Turkse wetenschapper, Prof. Dr. Ali Mazhar Adli, die studies doet aan de Universiteit van Virginia in de VS, heeft twee belangrijke ontdekkingen gedaan over de behandelingen van alvleesklier- en eierstokkanker.

In gesprek met het Anadolu Agency-bureau in de zuidelijke provincie Gaziantep in Turkije, waar hij deel gaat nemen aan een wetenschappelijke bijeenkomst, georganiseerd door de SANKO-universiteit, zei Adli dat hij zich had geconcentreerd op de manier waarop kanker kan worden vernietigd en hoe alternatieve medicijnen tegen de ziekte kunnen worden ontwikkeld.

Na zijn studie aan de Technische Universiteit Afdeling Moleculaire Biologie te hebben afgerond, behaalde de Turkse wetenschapper zijn doctoraat in één van ‘s werelds toonaangevende universiteiten Harvard. Hij werkt al de afgelopen zes jaar in zijn eigen laboratorium aan de universiteit van Virgina in Amerika.

Opmerkend is dat hij de CRISPR-technologie gebruikte, die de mogelijkheid biedt om de genetische informatie van de levende cel te veranderen. Ook vertelt Adli dat hij nieuwe technologieën op dit gebied aan het ontwikkelen is.

“Met de hulp van CRISPR-technologie kunnen we naar de celkern gaan en de genetische informatie in de cel veranderen. Laten we een genetische informatie als een bibliotheek zien. Via deze technologie kunnen we naar een willekeurig boek in de bibliotheek gaan en heel voorzichtig het vijfde woord op de derde pagina veranderen,” aldus Adli, “Ons doel is om te begrijpen hoe genetische informatie werkt in een normale cel en hoe deze informatie kankercellen veroorzaakt. Als we dit volledig begrijpen, kunnen we verschillende genetische ziekten, waaronder kanker, voorkomen.”

Adli wees erop dat hij zich in het bijzonder focust op alvleesklier- en eierstokkanker en dat hij studeerde om behandelingen voor deze kankertypes te ontwikkelen.

“Alvleesklierkanker is het dodelijkste type, 80% van degenen die lijden aan deze kanker sterft binnen een jaar, er is helaas geen medicijn voor. De medicijnen zijn de afgelopen 40 jaar niet veranderd. Er zijn jammer genoeg nog geen alternatieve drugs of medicijncombinaties die we kunnen voorschrijven.”

Ook vertelt hij dat er een week geleden een artikel is gepubliceerd in Nature waar in hij uitlegd dat met behulp van CRISPR-technologie, vierduizend genen zijn gescand op een levend modelorganisme, en vervolgens is het bestudeerd wie van hen kanker heeft voorkomen en de efficiëntie van de medicatie heeft verhoogd.

“Zo hebben we een van onze ontdekkingen gedemonstreerd.Als we onze medicatie combineren met de al gebruikte, kunnen we kankercellen honderd keer meer doden.Deze bevinding betekent dat we dezelfde impact kunnen hebben met 100 procent minder dosis chemotherapie voor de patiënt.”

Adli zei dat er ook nieuwe ontdekkingen zijn over eierstokkanker, erop wijzend dat een verse medicijn kanker zou uitroeien nadat de tumor was weggenomen en de behandeling was voltooid.

“De tumor komt echter na enkele maanden terug en hetzelfde medicijn dat in de behandeling wordt gebruikt, werkt niet meer. De tumor krijgt vrij snel weerstand, we zijn dit mechanisme aan het bestuderen om hem eerst te begrijpen, zodat we dit probleem kunnen oplossen, “zei hij.

Hij vervolgde dat ze binnenkort een artikel zouden publiceren over de bevindingen met betrekking tot dit onderwerp.

“Een van de basismechanismen die we hebben gevonden, is dat terwijl de kankercellen resistenter worden tegen de medicatie, zijn genetische informatie niet verandert. In plaats daarvan verandert het de epigenetische informatie die laat zien hoe de genetische informatie werkt.”

Adli vertelt, “Epigenetische informatie is veranderlijk, niet gefixeerd als genetische informatie. Daarom kunnen we de epigenetische informatie veel gemakkelijker wijzigen met behulp van medicijnen met een klein molecuul. We moeten echter eerst de 20 duizend genen identificeren waarin deze informatie is veranderd. In ons volgende artikel hebben we de epigenetische informatiekaart van de normale en resistente kankercellen onthuld. Nu hebben we geleerd welke genen worden gecontroleerd. Bovendien hebben we aangetoond dat we dit mechanisme door epigenetische geneesmiddelen hebben voorkomen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkije levert de grootste bijdrage aan Europese luchtverkeer

Minister had eind augustus al signaal over mogelijk bankroet ziekenhuizen