in ,

Turkse familie Aslan moet na 30 jaar Nederland uit

Auction Legal Judge Gavel Justice Law Hammer

Wie denkt dat kinderen die in Nederland zijn geboren, automatisch een Nederlandse Nationaliteit krijgen, heeft het mis. De Nederlandse nationaliteit wordt toegekend als op de dag van de geboorte van het kind de moeder of vader de Nederlandse nationaliteit heeft.

En, in dit speciaal geval gaat het om de broers, Erdem (15) en Furkan Aslan (18) uit West-Amsterdam. Beide Ze zijn hier geboren en getogen, de broers Erdem en Furkan Aslan uit West. Beide zijn geboren en opgegroeid in Nederland, maar mieyrn binnenkort toch met hun familie terug naar Turkije. Waarom? Omdat hun vader nooit over de juiste papieren beschikte. 

Vader, Recep Aslan, is dertig jaar geleden naar Nederland geëmigreerd en heeft jarenlang in een restaurant gewerkt. Het bedrijf kwam zes jaar geleden, in financiële moeilijkheden, waarnaar het tegelijk aan het licht kwam dat de vader niet in het bezit was van de juiste papieren. Na een definitief besluit van de Raad van State, moet het familie Aslan Nederland verlaten.

Het hele gezin moet terug naar Turkije en de 15-jarige Erdem geeft toe dat hij bang is, “Ik kan de Turkse taal niet goed verstaan en heb geen vrienden daar. Ook heb ik echt geen idee wat ik daar ga tegenkomen, het is heel anders dan Nederland.”

Erdems broer, 18-jarige Furkan weet ook niet wat hij moet met deze hele situatie, “Het gaat ons zowel mentaal als fysiek helemaal kapot maken. Nederland is voor mij een van de grootste landen waar democratie is en waar vrijheid is, maar op dit moment heb ik dat niet.”

Advocaat van de familie Aslan, Frank van Haren, is erg overstuur met het besluit om het gezin terug te sturen, “De toekomst is voor de kinderen doormidden gescheurd. Helaas is er voor hen geen verharde wet waar de familie zich op kan richten. De enige optie is de zaak voorleggen aan het Europese Hof, maar ook daar zie ik de kansen tot succes nihil.” 

Van Haren legt uit dat de kinderen ook geen aanspraak kunnen maken op asiel, omdat ze geen gevaar lopen in Turkije, “De eventuele uitspraken zouden Erdem en Furkan in theorie zelfs in Turkije kunnen afwachten.”

De familie Aslan heeft momenteel geen inkomstenbron of bescherming in Nederland en leven ze van giften van de moskee en van vrienden.

Van Haren vibdt dit erg zorgwekkend, “Dit gaan ze natuurlijk niet hun hele leven volhouden, dus moeten ze een keuze gaan maken. Er moet gekeken worden naar de situatie van de kinderen en soms moet er een oogje worden dichtgeknepen. Ik zelf kan niks meer betekenen voor de familie.”

Oud-burgemeester, Eberhard Van der Laan, heeft in 2017, een brief geschreven naar de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om de uitzetting van het gezin stop te zetten. De rechtbank stelde een jaar daarna de familie in het gelijk, maar de Immigratie en Naturalisatiedienst ging tegen dat vonnis in hoger beroep bij de Raad van State.

De Raad van State is van mening dat de rechtbank geen zeggenschap had in deze zaak en heeft besloten dat het advies van de Immigratie en Naturalisatiedienst leidend is. De familie Aslan heeft gwen recht om in Nederland te blijven.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Verboden te roken in alle treinen en stations

Forum-leider Thierry Baudet onder vuur vanwege ‘Marokkanen’ tweet