in ,

Turkije test met succes zijn eerste vliegende auto

Ontworpen en vervaardigd door Turkse ingenieurs, klom Cezeri naar 10 meter, in zijn 230 kilogram, prototype vluchttests, zegt fabrikant Baykar in een gesprek met Anadolu Agency.

“We zullen in het komende proces geavanceerdere prototypes maken en vluchten uitvoeren met een mens aan boord.” aldus Selcuk Bayraktar, hoofd van de techniek afdeling. Bayraktar voegde toe dat het, naar schatting 10 tot 15 jaar zou duren, voordat Cezeri de weg op zou kunnen gaan. Het kan nog eens 3 tot 4 jaar duren om te gebruiken voor recreatieve doeleinden zoals quads in landelijke gebieden.

“Na slimme auto’s zal de revolutie in autotechnologie plaatsvinden in vliegende auto’s. Dus vanuit dit oogpunt bereiden we ons voor op de races van morgen, in plaats van op die van vandaag,” aldus Bayraktar.

Cezeri werd afgelopen jaar tentoongesteld tijdens Teknofest, de Turkse technologie- en ruimtevaartbeurs, in Istanbul.

Cezeri

De auto is vernoemd naar Ismail al-Jazari, een bekende, islamitische geleerde, uitvinder, werktuigbouwkundig ingenieur, ambachtsman, kunstenaar en wiskundige uit de 12de eeuw. Hij is vooral bekend met zijn boek, ‘The Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices’ (Het Boek van Kennis van Ingenieuze Mechanische Apparaten) uit 1206, waar hij 100 mechanische apparaten beschreef, waarvan er ongeveer 80 verschillende soorten trucvaten waren, samen met instructies om ze te bouwen.

Hij wordt gecrediteerd voor de uitvindingen van het doorspoeltoilet en de olifantenklok.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Extra staatssteun aan de Zorg vanwege corona : 6,7 miljard euro

Coronacrisis : Wereldwijd toerisme lijdt 460 miljard verlies