in

Turkije : Enige oplossing voor geschil is dialoog en onderhandeling

“We zeiden eerder dat als je onze Oruc Reis [boorschip] aanvalt, je hier een hoge prijs voor zal betalen, en vandaag kregen ze hun eerste reactie.” aldus Erdogan. Hij gaf geen verder uitleg over zijn uitspraken.

Eerder op de dag bespraken de Turkse president, Erdogan en de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, regionale ontwikkelingen, aldus een verklaring van het Turkse directoraat Communicatie.

Tijdens het telefoongesprek benadrukte Erdogan dat Turkije gelooft in het oplossen van problemen in het oostelijke Middellandse Zeegebied binnen het kader van internationaal recht op basis van dialoog en rechtvaardigheid.

Ook sprak Erdogan vandaag aan de telefoon met Charles Michel van de Europese Raad en bespraken ze de recente ontwikkelingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied, zo maakt het directoraat Communicatie apart bekend.

De gesprekken kwamen voorafgaand aan de buitengewone bijeenkomst van de Raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie op vrijdag om de recente Turks-Griekse spanningen in het oostelijke Middellandse Zeegebied aan de orde te stellen.

Eerder deze week hervatte Turkije de energie-exploratie in de regio nadat Griekenland en Egypte een controversiële maritieme afbakeningsovereenkomst hadden ondertekend. De overeenkomst kwam slechts een dag nadat Ankara had gezegd dat het de exploratie van olie en gas zou uitstellen als een gebaar van goede wil.

Maar nadat de Grieks-Egyptische deal als “nietig” werd verklaard, gaf Turkije het onderzoeksschip Oruc Reis toestemming om zijn activiteiten voort te zetten in een gebied op het continentale plat van het land. Het schip zal de missie van twee weken voortzetten tot 23 augustus, samen met de schepen Cengiz Han en Ataman.

Erdogan zei dat de enige oplossing voor het geschil was door middel van dialoog en onderhandeling, en hij drong er bij Athene op aan, de rechten van Turkije te respecteren.

Turkije heeft zich consequent verzet tegen de pogingen van Griekenland om een exclusieve economische zone uit te roepen op basis van kleine eilanden in de buurt van de Turkse kusten, waardoor de belangen van Turkije, het land met de langste kustlijn in de Middellandse Zee, worden geschonden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Erdogan : ‘Zero-Tolerance’ voor geweld tegen vrouwen

Wie naar Groot-Brittannië wil reizen moet twee weken in quarantaine