in

Turkije boos op IJsland vanwege ‘gebrek aan respect’ aan voetballers

Turkije heeft met woede gereageerd over de manier waarop zijn nationale voetballers werden behandeld op de luchthaven van Reykjavik op IJsland.

De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, heeft heeft via Twitter laten weten dat de behandeling van het team onaanvaardbaar is in termen van diplomatieke en humanitaire praktijk, en zei dat Turkije zou “doen wat nodig is”.

Het incident waar alle ophef over is ontstaan is een afwasborstel, die te zien was onder de microfoons toen journalisten bij aankomst een aantal spelers omsingelden.

Spelers hebben ook langdurig bij de douane moeten wachten, meldden Turkse media.

Volgens de Turkse zender NTV heeft Turkije een diplomatiek protest tegen IJsland afgelegd.

Het IJslandse ministerie van buitenlandse zaken zei dat een verzoek om “fast-track security” van de Turkse ambassade slechts enkele uren vóór de komst van het team werd verzonden en dus daardoor nooit werd verwerkt.

Maar in elk geval “wordt dergelijk privilege meestal alleen toegekend aan hoge overheidsfunctionarissen” aldus het Ministerie.

“Omdat Turkije niet in de Europese Unie of de Schengen-zone ligt, die gemeenschappelijke veiligheidsregels heeft met IJsland, zijn de standaardprocedures van toepassing, wat voor het hele Turkse team en personeel een uur en 23 minuten duurde.” aldus het ministerie.

Het Turkse team arriveerde zondag in IJsland voor een wedstrijd tegen Frankrijk in de UEFA Euro 2020 kwalificatiewedstrijd op dinsdag.

Turkije staat momenteel bovenaan in Groep H, nadat het alle drie de wedstrijden tot nu toe in de zes-natie-groep heeft gewonnen. Het team versloeg afgelopen zaterdag, wereldkampioen Frankrijk, met 2-0.

Niet een uur, maar drie uur moeten wachten

Burak Yilmaz, een spits voor de Turkse club Besiktas, werd geciteerd door te zeggen dat het team gedurende drie uur, veel langer dan de IJslandse functionarissen meldden, hebben moeten wachten op de IJslandse douane tijdens een moeizame onderzoek van hun tassen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is een voetbalfan en speelde semi-professioneel voordat hij in 1994 werd verkozen tot burgemeester van Istanbul.

Zijn woordvoerder, Ibrahim Kalin, heeft via Twitter laten weten dat “gebrek aan respect voor ons nationale team in IJsland onaanvaardbaar is.”

“Onze staat en ons land staan naast het nationale team, dat het beste antwoord op het veld zal geven.” zei hij.

Spanning tussen Frankrijk en Turkije
Ook was er wat diplomatieke spanning rond de wedstrijd Turkije-Frankrijk op zaterdag in Konya.

De Franse president Emmanuel Macron ergerde zich aan het voortdurend gefluit van Turkse fans, terwijl het Franse volkslied werd gespeeld en noemde het, “onaanvaardbaar”

Noël Le Graët, hoofd van de Franse voetbalbond, zei maandag het gefluit “te betreuren”, maar voegde eraan toe, “Ik zie dit niet als een incident.” Zijn reactie suggereert dat Frankrijk de zaak met Turkije niet zal escaleren.

President Macron is een van de meest vocale tegenstanders in de EU, van het verzoek van Turkije om toe te treden tot het 28-landenblok. De gesprekken in Turkije over het EU-lidmaatschap zijn momenteel vastgelopen.

©NieuwsOn
Foto : Twitter – Turkish Football

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

75 Eerste Kamerleden hebben opgeteld 319 (bij)banen

Man redt twee mensen uit brandende auto