in

Trump: ‘Klimaatverandering bestaat toch, maar lost vanzelf op’

De Amerikaanse president Donald Trump erkent dat klimaatveranderingen bestaan. Maar hij denkt niet dat menselijk handelen de oorzaak is en hij denkt dat het klimaat “vanzelf terugverandert”.

Trump deed zijn uitspraken zondagavond in een interview met het programma 60 Minutes van zender CBS, meldt The Washington Post.

De president herzag hiermee zijn eerdere claim dat klimaatveranderingen een ‘hoax’ zijn, een bedenksel. Omdat Trump zei niet te geloven in de opwarming van de aarde, trok de VS zich eerder terug uit het Klimaatakkoord van Parijs. Hier werden door alle landen afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Eerder stelde Trump ook dat klimaatveranderingen een verzinsel zouden zijn van de Chinezen om de Amerikaanse economie te dwarsbomen.

De opwarming van de aarde verandert vanzelf weer’
“Ik ontken de klimaatveranderingen niet”, aldus Trump in het interview. “Maar het verandert vanzelf wel weer terug. Over een paar miljoen jaar.” Hij kon niet zeggen waar hij deze claim precies op baseerde.

Uit gegevens van wetenschappers én de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijkt dat de aarde sinds de jaren zeventig alleen maar warmer is geworden. In de decennia daarvoor wisselden warmere en koudere jaren elkaar nog af.

Met de eerdere ontkenning van de klimaatverandering legde Trump de onderzoeken van wetenschappers naast zich neer.

VN luidde eerder deze week noodklok: de wereld moet nú handelen
Trump stelde in het interview overigens wel dat hij geen verband zag tussen de klimaatveranderingen en de grote hoeveelheid orkanen die de VS de afgelopen jaren heeft getroffen. “We hebben in het verleden veel ergere orkanen gehad dan nu”, aldus de president. “Wetenschappers hebben ook allemaal een enorme politieke agenda met hun uitspraken.”

Eerder deze week presenteerde de VN een rapport waaruit bleek dat de stijging van de zeespiegel veel sneller verloopt dan verwacht. Als wereldleiders nu niet handelen, is de opwarming van de aarde niet meer te stoppen, aldus het gezaghebbende panel van wetenschappers.

Heb je vragen over het klimaat of klimaatverandering? Maandag houdt klimaatexpert Reinier van den Berg een vragenuurtje op NUjij. Stel hier alvast je vragen.

Door: NU.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Televisiediensten T-Mobile getroffen door storing

Ministers willen dat scholen uitgaven beter verantwoorden