in

Trump: aanvallen op Iran afgeblazen na horen mogelijk dodental

President Donald Trump addresses the crowd during a campaign rally Thursday, Nov. 1, 2018, in Columbia, Mo. (AP Photo/Charlie Riedel)

De Amerikaanse president Trump heeft afgelopen nacht op het laatste moment aanvallen op Iran afgeblazen, omdat hij de gevolgen “niet proportioneel” vond als vergelding voor het neerschieten van een onbemande drone. Dat laat hij weten via Twitter.

Hij schrijft dat hij het besluit nam tien minuten voordat de aanvallen zouden plaatsvinden, nadat hij aan zijn generaals had gevraagd hoeveel doden er bij het bombarderen van de drie verschillende doelen zouden vallen. “150 mensen, meneer”, kreeg Trump te horen, waarop hij de actie afblies.

Trump zegt verder “geen haast” te hebben om Iran aan te vallen. Volgens hem is zijn leger paraat, “cocked and loaded”, om alsnog een aanval uit te voeren. “Iran mag namelijk nooit nucleaire wapens krijgen. Niet om tegen de VS te gebruiken of tegen de rest van de wereld.”

De aanval moest dienen als reactie op het neerhalen van een Amerikaanse drone gisteren in de Straat van Hormuz door Iran. Het land schoot de drone uit de lucht, omdat de drone in Iraans luchtruim vloog en zijn identificatiesignaal had uitgezet.

De Iraanse Revolutionaire Garde zei vandaag in een persconferentie dat het er ook voor had kunnen kiezen om het bemande spionagevliegtuig neer te halen dat volgens Iran nabij de drone vloog. “Want dat was ons goed recht, maar we hebben besloten dat niet te doen”, zei generaal Amir Ali Hajizadeh.

Er was grote verdeeldheid over de vraag of Amerika moest terugslaan, schrijft The New York Times. Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, nationaal veiligheidsadviseur Bolton en CIA-directeur Haspel waren voor een militaire reactie, maar topfunctionarissen van het Pentagon vreesden dat een aanval tot een verdere escalatie zou leiden en dat daardoor Amerikaanse troepen in de regio in gevaar zouden komen.

Leiders van het Congres werden ook ingelicht over de mogelijke aanval. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi drong er bij de president op aan om de situatie te deëscaleren. De Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, is bang dat Trump en zijn regering “een oorlog in stuntelen”.

Grote fout
Gisteravond zei Trump nog op de vraag van journalisten of er een Amerikaans antwoord kwam op het neerhalen van de drone: “Jullie komen er snel genoeg achter.” Daarvoor twitterde hij nog dat Iran “een heel grote fout heeft gemaakt”.

De spanning tussen de VS en Iran is sinds vorig jaar toegenomen, toen Trump de nucleaire deal met Iran uit 2015 opzegde en het land sancties oplegde. De afgelopen weken liep het conflict verder op, onder andere na aanvallen op olietankers. Verschillende luchtvaartmaatschappijen mijden ondertussen de Straat van Hormuz en de Golf van Oman.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

’Myrna geëlektrocuteerd na poolparty’

Pegida mag maandag demonstreren op Stadhuisplein