in

Totale lockdown in Nederland : Sluiting van alle niet-essentieel winkels, scholen en musea

Nederland zal vanaf vanavond in een totale lockdown gaan, met de sluiting van bijna alle niet-essentiële winkels, scholen, musea, sportscholen en kappers.

Premier Mark Rutte maakt zal de maatregelen bekend maken in een persconferentie vanaf 19 uur, maar er zijn al veel maatregelen gelekt of bevestigd via officiële kanalen, aldus de NOS.

Berichten over een avondklok, met name tijdens Oud & Nieuw, zijn nog niet bevestigd.

Zowel basisscholen als middelbare scholen zullen sluiten vanaf woensdag en schakelen weer over op online onderwijs. Kinderdagverblijven zullen ook sluiten, maar blijven open voor ouders die in essentiële beroepen werken.

Sportscholen, zwembaden en sauna’s moeten ook hun deuren sluiten, maar tandartsen en fysiotherapeuten mogen open blijven. Ook sekswerkers moeten hun werkzaamheden stoppen tot 19 januari.

Marc Bonten, microbioloog en lid van het OMT, zegt dat het besluit om scholen en kinderdagverblijven te sluiten een teken is van hoe serieus het kabinet de cijfers heeft genomen.

“Jonge kinderen dragen niet veel bij aan de verspreiding van het virus, dus het onmiddellijke effect zal klein zijn”, zei hij. “De belangrijkste reden hiervoor is dat ouders thuis moeten blijven en minder reizen.”

“We hebben het idee naar voren gebracht om scholen te sluiten, maar we hebben niet geadviseerd over het wel of niet doen ervan. We hebben geen vast advies gegeven. We zeiden dat we ons grote zorgen maakten en dat er krachtige maatregelen nodig waren.”

Stijgend aantal coronagevallen

Het kabinet heeft besloten drastische maatregelen te nemen omdat het aantal positieve coronatesten gestaag stijgt en zondag bijna de 10 duizend heeft bereikt. De ministers hadden medio december een doel gesteld van 3600 gevallen per dag.

Mensen zullen worden aangespoord om zoveel mogelijk thuis te blijven en bezoekers te vermijden, met uitzondering op 25 en 26 december, wanneer er maximaal drie gasten acceptabel zijn.

Hotels mogen open blijven, maar kunnen hun gasten geen eten of drinken serveren. “De situatie is zeer ernstig,” aldus minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, na de kabinetsvergadering van maandagochtend.

“De cijfers zijn de afgelopen dagen sterk gestegen en we moeten de druk op de zorg verminderen.”

Ook maken de ministers zich zorgen dat mensen de maatregelen om het virus te bestrijden niet meer serieus nemen. De politie heeft de afgelopen week 543 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronaregels hielden, en maakte een einde aan 50 illegale feesten.

Ambtenaren zijn ook van mening dat strengere regels gemakkelijker te handhaven zijn.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Reizigers weigeren mondkapje

CBS : Hoogste verzuimpercentage in 17 jaar