in

Totale lockdown in Nederland is een kwestie van tijd

Baidjoe verwoord zijn bezorgdheid in een video-interview met de krant, “De regie is zoek. Daar ben ik bijzonder bezorgd over. We zijn voorbij het punt dat we het nog enigszins kunnen controleren.”

We gaan door een verwarrende tijd in ‘coronamaatregelen’ in Nederland. Aan de ene kant blijft Jaap van Dissel herhalen dat mondkapjes een nauwelijks bewezen effect hebben, maar we mogen niet zonder een mondkapje reizen met de bus, trein of vliegtuig. We werden beloofd dat de GGD genoeg geen tekorten zou hebben en dat het bron- en contactonderzoek niet in gevaar was, maar later bleek ook dit niet te kloppen. En daarna meldde Hugo de Jonge dat hij deze instellingen met nog meer taken zou opzadelen.

Er kwam een verplichte quarantaine tijd van twee weken voor iedereen die in contact is geweest met iemand die besmet is geraakt of als je terugreist van een waarschuwingsland, maar die werd de dag erna weer teniet gedaan. Toch maar niet, zei minister De Jonge. Hij moest toch wat meer informatie inwinnen en wilde alles verder onderzoeken.

Amrish Baidjoe is erg kritisch van deze beleid (of het ontbreken ervan), “Vorige week was het verhaal van de overheid nog dat we geen dwang willen. Dinsdagavond kwam de quarantaineplicht opeens op tafel en nu is meer studie nodig. Meer studie vergt meer tijd en dat betekent bij infectieziekten: meer verspreiding. En uiteindelijk meer ziekenhuisopnamen en sterfgevallen. Strenge maatregelen moet je niet uit het niets aankondigen. Als je de noodzaak uitlegt, krijg je ook meer draagvlak.”

Baidjoe zegt dat het Nederlandse coronabeleid op gespannen voet staat en wil graag een bijdrage leveren, “Ik weet uit ervaring hoe zwaar de druk voor beslissingen is, hoe groot de verantwoordelijkheid en hoe gebrekkig de kennis van het virus. Iedereen werkt keihard en doet enorm z’n best.”

Ook voegt hij toe, “Geschat wordt dat het nog minimaal een jaar duurt voordat er een vaccin of geneesmiddel is en zelfs dan zijn het waarschijnlijk geen wondermiddelen. Er ligt nog een lange weg voor ons. Idealiter dicteert de overheid niet, maar ontstaan beleid en draagvlak door wisselwerking met de bevolking.”

Wanneer hij wordt gevraagd naar welke landen het wel goed doen, zegt Baidjoe dat niemand klaar was voor deze pandemie, “Maar Duitsland liep voorop met testen en had snel een plan om bron- en contactonderzoek uit te breiden. En hoewel China veel vrijheden inperkt, weet het de uitbraak beter te controleren. Het consumentenvertrouwen neemt er niet zo sterk af als in Nederland en de economie lijkt sneller te herstellen.”

Hij adviseert de Minister van Volksgezondheid om met een duidelijkere strategie te komen, “wil je het virus naar nul of laten rondgaan, met gevolgen voor de ziekenhuiscapaciteit? – en investeer in betere communicatie met burgers. Uitbraken beginnen in de gemeenschap, maar eindigen daar ook.”

En of ons weer een lockdown wacht? “Zonder een ander, urgenter beleid is het een kwestie van tijd. Eerst lokale lockdowns. Als dat niet werkt, volgt een landelijke. Het ontbreekt aan snelheid. Alles wat we nu zien, heeft zijn oorsprong in het verleden en alles wat we vandaag doen heeft pas over twee of drie weken invloed op infecties en ziekenhuisopnames.” zegt Baidjoe.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

230 nieuwe coronabesmettingen en nieuwe maatregelen in Griekenland

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 5%