in ,

Top van ABN Amro kunnen strafrechtelijk worden vervolgd

Het Openbaar Ministerie staat dichtbij een miljoenen euro minnelijke schikking met ABN Amro wegens het niet voorkomen van grootschalige witwaspraktijken bij de bank, maar onderzoekt ook de strafrechtelijke vervolging van personen, onder wie voormalig CEO Gerrit Zalm, meldt het Financieele Dagblad, woensdag.

Bronnen dicht bij het ministerie van Justitie vertelden de krant dat de bank, de door de officier van justitie gepresenteerde versie van de gebeurtenissen nog formeel moet bevestigen, maar dat een schikking zo goed als voltooid is.

De verwachting is dat de bank een boete van honderden miljoenen euro’s zal moeten betalen, aldus de krant. Het zal zich ook moeten onderwerpen aan nauwlettend toezicht op de praktijken door De Nederlandsche Bank, DNB.

Het openbaar ministerie wil ook nagaan of bestuursleden en de toenmalige voorzitter Gerrit Zalm persoonlijk verantwoordelijk en aangeklaagd kunnen worden voor het overtreden van wetten op het gebied van het witwassen van geld, en het financieren van terroristische activiteiten die onder hun hoede hebben plaatsgevonden.

De focus van het onderzoek, dat in 2019 is gestart, ligt op de periode tussen 2013 en 2018 waarin de meeste illegale transacties vermoedelijk hebben plaatsgevonden. Zalm had de hele periode de leiding over de bank.

De schikking sluit de mogelijkheid van vervolging van individuen niet uit, maar of Zalm en andere bestuursleden zullen worden vervolgd is een betwistbaar punt, vertelden insiders de krant. Justitie zal niet alleen moeten bewijzen dat ze wisten wat er aan de hand was, maar ook dat ze een oogje dichtknepen.

“Bewijzen dat iemand zich schuldig maakt aan het actief doen van iets is één ding, maar bewijzen dat hij iets actief heeft nagelaten is ongelooflijk moeilijk”, vertelde een bron aan de krant.

ABN Amro en advocaten die een deel van het team van Zalm vertegenwoordigen, “hebben geweigerd commentaar te geven op de claims”, aldus het FD.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Franse burgemeester bekritiseert besluit om moskee te sluiten

Rutte : We zijn allemaal corona-moe. Ik ook.