in

Toeslagenaffaire wordt einde van het Kabinet

Het Nederlandse Kabinet heeft ontslag genomen in de nasleep van het schandaal over de kinderopvangtoeslag, nadat een officieel rapport zei dat ministers, ambtenaren, het parlement en zelfs rechters een rol hadden in de toeslagenaffaire, waardoor ouders niet bezwaar konden maken, als ze beschuldigd werden van fraude.

De ineenstorting van de vierpartijencoalitie werd alom verwacht en kreeg een extra impuls door het besluit van PvdA-leider, Lodewijk Asscher, toen hij donderdag zijn ontslag indiende.

Asscher was minister van Sociale Zaken ten tijde van het schandaal, waarbij duizenden gezinnen ten onrechte werden beschuldigd van oplichting van de belastingdienst, en werden veroordeeld tot het terugbetalen van uitkeringen, wat veel acute financiële problemen heeft veroorzaakt.

Het was bekend dat premier Mark Rutte wilde blijven om de coronapandemie aan te pakken, maar andere partijleiders, zoals D66’s Sigrid Kaag, zeiden eerder dat ‘politieke gevolgen’ van het rapport onvermijdelijk zijn.

Ministers zullen in een ‘demissionair’, of in functie blijven tot de algemene verkiezingen op 17 maart. Dit betekent dat ze geen besluiten kunnen nemen die door de hogere en lagere kamers van het parlement als controversieel worden beschouwd.

Minister Wiebes van Economische Zaken heeft per direct ontslag genomen uit het kabinet. Hij was junior minister van Financiën ten tijde van het schandaal en verantwoordelijk voor de belastingdienst. Hij kreeg zware kritiek in het rapport.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jesse Klaver : Regering moet verantwoordelijkheid nemen en aftreden

Toeslagenaffaire : De Belastingdienst zal grootste deel van 30 duizend euro ontvangen