in

Toeslagenaffaire : De Belastingdienst zal grootste deel van 30 duizend euro ontvangen

Het Kabinet Rutte III is vandaag gevallen, aan gevolgen van de toeslagenaffaire. “Het aftreden was symbolisch”, of “niet symbolisch maar terecht”, zijn een aantal reacties online, maar de minister president zelf zegt dat het aftreden van het kabinet, geen verdere gevolgen zal hebben voor de gedupeerde ouders, maar het lijkt erop dat de Belastingdienst dit niet heeft meegekregen, want deze weigeren afstand te doen van de schulden die gedupeerden in de toeslagenaffaire hebben en zullen weer beslag leggen op een groot deel van de 30 duizend euro compensatie dat de ouders nog zullen ontvangen.

Bewindvoerders zijn inmiddels uit het overleg om een eventuele compensatieregeling gestapt, omdat de fiscus weigert zijn positie als schuldeiser op te geven, zo meldt de Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW).

De BBW is sinds November 2020 in gesprek met de Belastingdienst over een compensatieregeling voor de gedupeerde ouders, maar de Belastingdienst weigert zijn eigen vorderingen op te geven. Ze gaan zelfs zo ver, omdat ze wettelijk gezien altijd als eerste aan de beurt zijn in het geval van schuldsanering, gaan die vorderingen voor op andere schuldeisers, en dus de gedupeerden niet de kans krijgen om hun andere schulden op te lossen of hun levens weer op te pakken.

De BBW eist dat de Belastingdienst een stap terugdoet, “Een dergelijke regeling begint ermee dat de Belastingdienst haar preferente positie als schuldeiser moet loslaten en Toeslagen moet alle vorderingen op de ouders laten vallen. Dit om te voorkomen dat de regeling een vestzak-broekzakregeling voor de Belastingdienst zelf wordt.” aldus Trouw.

De BBW steunt de voorgestelde regeling niet en heeft nogmaals zijn bezwaar bekend gemaakt in een brief, waarin er wordt vastgesteld dat de Belastingdienst zich vasthoudt aan een regeling, waardoor gedupeerde ouders alsnog met duizenden euro’s aan schulden zullen achterblijven. Maar ze krijgen geen enkel gehoor.

De Belastingdienst is van mening dat ze meewerken en stellen 10 duizend euro van de 30 duizend euro compensatie vrij, zodat deze niet helemaal kan worden opgeëist door schuldeisers, “Dat is juridisch onhoudbaar”, aldus de BBW. Schuldeisers zouden alsnog bij de rechter dat geld kunnen opeisen.

En daar blijft het niet bij, ook protesteert de BBW tegen het zogenaamde opknippen van de compensatieregeling. Ouders die meer schade hebben geleden dan de 30 duizend euro die ze ontvangen, moeten zich bij een aparte Commissie Werkelijke Schade melden. De gediscrimineerde en zwaar gedupeerde ouders moeten hier zelf, nogmaals aantonen dat ze recht hebben op aanvullende compensatie. “Sinds het instellen van de commissie is nog geen enkele zaak afgehandeld en er liggen nog vele zaken te wachten”, schrijft de BBW, dat nog meer problemen voorspeld voor de gedupeerde ouders.

“Zet daarom deze zaak buiten het reguliere aansprakelijkheidsrecht en tref, onafhankelijk daarvan, een goede schaderegeling voor de gedupeerden”, aldus de bewindvoerders.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Toeslagenaffaire wordt einde van het Kabinet

Wilders heeft donatie van 175.000 Euro verzwegen van Kamer