in

Toeslagenaffaire : Ambtenaren hebben zich schuldig gemaakt aan professionele discriminatie

Twintig van de gedupeerde gezinnen, die het slachtoffer waren van de belastingdienst in de toeslagenaffaire, zijn van plan juridische stappen te ondernemen tegen vijf ministers en oud-ministers vanwege hun rol in het schandaal.

NLD-20040304-AMSTERDAM: Belastingdienst/Amsterdam aan de Kingsfordweg in Amsterdam.ANPFOTO COR MULDER

Duizenden ouders kwamen in grote financiële moeilijkheden nadat de belastingdienst duizenden euro’s aan uitkeringen begon terug te vorderen, waarvan zij zeiden dat ze in 2012 ten onrechte waren betaald. De belastingdienst gaf ook toe dat 11 duizend mensen aan extra controle werden onderworpen omdat ze een dubbele nationaliteit hadden.

Minister van Medische Zorg, Tamara van Ark, minister van Financiën, Wopke Hoekstra, minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, voormalig minister van belastingen, Menno Snel en PvdA-leider, Lodewijk Asscher, destijds hoofd van het ministerie van Sociale Zaken, worden allemaal genoemd in gerechtelijke documenten.

De zaak is aanhangig gemaakt bij de Hoge Raad omdat het ministers en oud-ministers betreft.

Advocaat Vasco Groeneveld, die de families vertegenwoordigt, zei dat de ministers blijk hebben gegeven van criminele nalatigheid door zich niet te houden aan enkele principes van goed bestuur.

In het bijzonder zouden ambtenaren schuldig kunnen zijn aan professionele discriminatie, in strijd met artikel 1 van de grondwet (waarin staat dat elke Nederlander gelijk is) “en de schending van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind”, aldus Groeneveld.

Het zeer kritische rapport over het schandaal dat eind vorig jaar werd gepubliceerd, vormt de basis van veel van de argumenten. Het rapport maakt duidelijk dat de ministers zoveel verontrustende informatie tot hun beschikking hadden, “dat ze hadden moeten ingrijpen”, aldus Groeneveld.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Broodjesrel tussen Nederland en Groot-Brittannië

Rutte : Lockdown verlengd tot 9 februari en geen avondklok