in

Toeristen worden niet verbannen uit Amsterdamse coffeeshops

Een burgerinitiatief om toeristen uit coffeeshops te weren is niet aangenomen door de gemeente Amsterdam, omdat alleen de burgemeester hierover mag beslissen.

In de afgelopen maanden hebben bewoners, bedrijven en toeristenorganisaties opgeroepen tot maatregelen om het imago van Amsterdam in de ogen van toeristen te veranderen. Volgens Geerte Udo, directeur van marketingbureau Amsterdam & partners, komt ongeveer een vijfde van de toeristen op bezoek om drugs te gebruiken en prostituees te lonken en hebben ze deze zogenaamde toeristen niet nodig in Amsterdam.

Hoewel een nationale wet zegt dat alleen Nederlandse ingezetenen cannabis in de winkels mogen kopen, heeft Amsterdam de uitspraak nooit ten uitvoer gelegd. Toen de nationale drugswetten in 2013 werden aangescherpt, waren er zorgen dat de drugshandel de straat op zou worden gedreven en meer overlast zou veroorzaken.

Een motie dit jaar van de VVD om dit zogenaamde ‘i-criterium’ af te dwingen kreeg niet genoeg steun om de raad te halen, en het burgerinitiatief komt niet in aanmerking voor een gemeenteraad stemming, maar het debat heeft de druk op burgemeester vergroot. Femke Halsema heeft een plan bedacht om de overlast door drugstoerisme te verminderen.

Eerder dit jaar zei ze tegen raadsleden dat ze de aantrekkingskracht van cannabis op toeristen wil verminderen en de criminaliteit wil aanpakken. Momenteel wordt cannabis illegaal aan winkels geleverd, omdat commerciële teelt verboden is, maar is de verkoop van het product toegestaan volgens een verdrag van ‘tolerantie’.

Don Ceder, een ChristenUnie-raadslid die een prominente rol heeft gespeeld in de campagne voor regulering van de coffeeshops, zei dat er om technische redenen niet kon worden gestemd over het burgerinitiatief, maar het toonde aan dat er groeiende bezorgdheid is.

“Het is nodig om het imago van Amsterdam radicaal te veranderen, want we worden momenteel gezien als de hoofdstad van cannabis”, zei hij. “Dit initiatief kwam van burgers en er is een grotere coalitie van burgers, politici en bedrijven die dit probleem willen aanpakken.”

Hij zei dat hij verwacht dat de analyse van de burgemeester over de situatie, en de voor- en nadelen van het reguleren van coffeeshops, in december wordt gedeeld en in januari door de gemeenteraad zal worden besproken.

Robbert Overmeer, een lokale zakenman en één van de drijvende krachten achter de petitie, zei dat de gemeente serieus moet kijken naar de kosten en voordelen van coffeeshops, die geen btw betalen over hun producten. “Ze geven de stad niets in termen van contant geld, maar zorgen voor veel politieproblemen en overlast”, zegt hij. “Amsterdam is een erg populaire plek om te komen roken, maar we willen dit niet meer en handhaving van de i-criteriumregel zou een snelle overwinning zijn.”

De coffeeshop vereniging, de Bond van Cannabis Detaillisten, verzet zich echter sterk tegen meer regulering van coffeeshops en zegt dat het de handel op straat zou drijven en de overlast rond de stad zou vergroten.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Leden van OMT onder politiebescherming na bedreigingen

5935 nieuwe coronabesmettingen, 58 dood