in

Toename huiselijk geweld sinds het coronavirus

De maatregelen dat we moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan lijkt meer gevolgen te hebben dan dat we dachten. Heel veel mensen, waaronder gezinnen, zitten nou hele dag thuis. Kinderen kunnen niet naar school en ouders werken vanuit huis, dit zorgt voor spanning in gezinnen en verschillende instanties zien een toename van huiselijk geweld.

Iva Bicanic, hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum in het UMC Utrecht, maakt zich zorgen over de enorme stijging aan telefoontjes over seksueel misbruik, ruzies en geweld, “Ouders krijgen te kampen met stress en hebben opeens zorgen over bijvoorbeeld hun baan. Dat werkt kindermishandeling in de hand.” aldus Bicanic, die benadrukt dat ouders zich machteloos voelen en dat ze hierdoor meer prikkelbaar zijn, “We moeten allemaal alert blijven en mensen actief benaderen, een hand reiken.”

Ook de Kindertelefoon ziet een stijging van 50 procent in de telefoontjes die ze binnen krijgen, “We krijgen telefoontjes van kinderen die te maken hebben met seksueel misbruik, huiselijk geweld en ruzies. Zorgelijk.” aldus directeur Roline de Wilde, die laat weten dat de Kindertelefoon onder ‘normale’ omstandigheden ongeveer 1000 telefoontjes binnen krijgt en dat dat aantal nou op 1500 zit.

De Wilde vindt de toename van huiselijk geweld erg alarmerend, “Die enorme stijging aan telefoontjes baart ons zorgen. Het is belangrijk dat we een signaal afgeven dat dit speelt. Helemaal omdat dit ook nog een tijd kan gaan duren.” Ook benadrukt de Wilde dat de meldingen van huiselijk geweld niet alleen maar komen van probleemgezinnen, maar ook van ‘normale’ gezinnen die normaal geen probleem hebben, “Het is een heel onwerkelijke en onrustige tijd. Dat levert allemaal spanningen op.”

Volgens het Landelijk Psychotraumacentrum loopt het erg uit de hand bij gezinnen omdat ouders en gezinnen het vervelend vinden om hele dag op elkaars lip te zitten en ontstaan er irritaties.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Corona : Het kabinet komt volgende week met besluit over verdere maatregelen

Amerika ziet een enorme stijging in Corona besmettingen