in

Tikkie fraude groeit in Nederland

Tikkie, het klinkt heel onschuldig maar het is weer een makkelijke manier voor criminelen om te frauderen. Je stuurt een tikkie (betaalverzoek via een app van ABN Amro) omdat je denkt dat het een veilige manier is van een transactie, maar wees gewaarschuwd.

Een jongeman is onlangs beroofd op de Prins Alexanderlaan in Rotterdam. De beroving is onderdeel van de tikkie fraude, want hierbij heb je de rekening van iemand anders nodig.

Verkoopt u wel eens iets online via, bijvoorbeeld, Marktplaats? Dan kunt u het beste voorzichtig zijn met uw kopers.

Hier in het kort hoe alles verloopt en waar u het beste op kunt letten,

Het verkoopt loopt via WhatsApp.
De oplichter vraagt of u een klein bedrag (vaak € 0,01) naar hem overboekt, ter controle. Hij stuurt u via WhatsApp een nep-betaalverzoek. De link gaat alleen niet naar iDEAL, Tikkie, Bunq of naar een bank maar naar een nep iDEAL-website. De gegevens die u invult, gebruikt de oplichter om in te loggen in uw Internet Bankieren en geld over te boeken naar zijn betaalrekening.

Klik nooit zomaar op links via WhatsApp en zeker niet van onbekende kopers of verkopers. U kunt altijd de echtheid van de iDeal website controleren en tot slot, het veiligste manier is natuurlijk dat u zelf een betaalverzoek of tikkie verzend.

Heeft u nog twijfels? Doe het niet.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rabobank en ABN Amro lanceren Garmin Pay

Treinkaartje in 2019 fors duurder