in ,

Tientallen Nederlanders in ziekenhuis met dengue-virus

Het aantal Nederlanders dat een dengue-besmetting in Azië heeft opgelopen is flink toegenomen. Volgens cijfers van het Rode Kruis en Eurocross is het aantal ziekenhuisopnames meer dan verdubbeld. Het virus, dat ook wel bekendstaat als knokkelkoorts, veroorzaakt onder meer koorts, misselijkheid en gewrichtspijn. Zonder behandeling kan het virus zelfs dodelijk zijn.

,,Dit jaar tellen we 56 opnames. Vorig jaar waren dat er 25 in dezelfde periode’’, aldus Suzan de Wit van Eurocross. De toename van het virus, dat wordt verspreid via besmette tijgermuggen en gelekoortsmuggen, is vooral te zien in Bangladesh, Cambodja, India, Laos, de Marshall eilanden, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en op de Filipijnen. Ook in Afrika,Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied loop je risico besmet te raken. In Nederland komt het virus niet voor.

Het risico op besmetting is vooral groot op de Filipijnen. Daar zijn nu al ruim 146.000 besmettingen vastgesteld: bijna twee keer zoveel als vorig jaar. De Filipijnse overheid heeft de uitbraak dan ook uitgeroepen tot een nationale epidemie. Omdat het regenseizoen pas net begonnen, wordt gevreesd dat het aantal besmettingen nog veel verder zal toenemen.

Klamboe
De besmette muggen prikken vooral overdag, waarschuwt gezondheidsexpert Marina Manger Cats van het Rode Kruis. Een muskietennet ‘s nachts helpt dus niet. ,,Een klamboe bij een middagslaapje of een slapende baby overdag helpt wel.’’ Het Rode Kruis adviseert reizigers zich goed in te smeren met een muggenwerend middel waar DEET in zit. ,,Houd met het smeren ook rekening met zonnebrandcrème, zodat het niet elkaar in de weg zit. Laat de zonnebrandcrème minstens een halfuur intrekken en breng daarna pas de muggenbescherming aan op de huid. Bedekkende kleding helpt ook tegen muggenbeten.’’

Het Rode Kruis en Eurocross raden mensen die naar risicogebieden gaan goed de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden.

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Celstraf voor doodrijden 15-jarige maaltijdbezorger

Dode bij omgeslagen boot op de Maas in Rotterdam