in

Tieners hebben meer geld nodig

Ongeveer tweeduizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar, namen deel aan het vierjaarlijkse onderzoek naar de financiën van Nederlandse tieners. In totaal is het gemiddelde inkomen van een tiener uit zaterdagbanen, kledingtoeslagen en zakgeld in vier jaar tijd met 35 euro gestegen tot 147 euro.

Driekwart van de tieners geeft geld uit aan snacks en snoep, terwijl het hoogste bedrag, gemiddeld 48 euro per maand, gaat naar kleding en schoenen. Ook het aantal ouders dat alle kosten van dagjes uit, telefoonrekeningen en vakanties betaalt, is de afgelopen vier jaar toegenomen.

Ondanks steun van de ouders, zegt meer dan de helft van de tieners in de enquête, dat ze niet genoeg geld hebben en 43 procent van de ondervraagden vraagt hun ouders om meer. “Dit is een zorgwekkende trend”, zegt het Nibud, “omdat kinderen niet het gevoel hebben van, dat is het, meer is er niet.”

“Social media accounts hebben ook invloed op de perceptie van kinderen over wat voldoende is”, zegt financieel expert, Wilco van Dijk van Nibud, “Een gepercipieerd gebrek aan geld is meer een kwestie van wat kinderen andere kinderen zien doen. Als je kijkt naar je collega’s die dagelijks meer geld uitgeven dan dat jij kan uitgeven, wekt dat frustratie.”

Ouders spelen een belangrijke rol bij het leren aan hun kinderen om verantwoord met geld om te gaan. “Iedereen die als kind leert budgetteren, loopt minder risico om in de schulden te raken als ze ouder zijn.” aldus het Nibud.

Het bureau raadt ouders aan duidelijke afspraken te maken over wie, waarvoor betaalt. Ook worden ouders geadviseerd kinderen een vaste kledingtoeslag te geven en hen te vertellen over de valkuilen van online kopen en bankieren.

Het Nibud benadrukt dat kinderen moeten worden voorbereid op financiële onafhankelijkheid, “Terwijl 18-jarigen financieel onafhankelijk zijn in de ogen van de wet, heeft slechts 81 procent van de 17- en 18-jarigen een eigen DigiD of online ID om toegang te krijgen tot financiële diensten.”

Een derde van de 17- en 18-jarigen zei dat ze niet wisten wat een belastingaangifte is.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Geen belasting op suiker

Facebook verwijdert ‘Zwarte Piet’ pagina’s