in

Tienduizenden flessen wodka onderschept in Rotterdam, mogelijk van Kim Jong-un

In de haven van Rotterdam zijn minimaal 90.000 flessen wodka onderschept die mogelijk bedoeld waren voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn legerleiding. Dat bevestigt de douane naar aanleiding van een artikel in het AD.

Vorige week sloeg de douane alarm over een container uit Hamburg die in een schip van de Chinese rederij Cosco Shipping was verstopt, onder de romp van een vliegtuig. In de papieren stond dat de container was bedoeld voor een Chinees bedrijf, maar de douane had het vermoeden dat de wodka naar Noord-Korea onderweg was. Het is verboden alcohol te exporteren naar Noord-Korea.

De krant heeft een reconstructie gemaakt, waaruit blijkt dat de drank vrijdag in beslag is genomen, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea duidelijke sancties opgelegd, en het is belangrijk om die dan ook te handhaven”, citeert het AD minister Kaag van Buitenlandse Handel.

Ze zegt tegen de krant dat ze blij is met de actie en vindt dat er goed is samengewerkt om de container van het schip te krijgen. “Complimenten aan iedereen die heeft meegewerkt, ook de rederij.”

Volgens de krant werd de operatie van de Rotterdamse douane bemoeilijkt door de vliegtuigromp die op de container met drank lag. Om die te verplaatsen zou apparatuur nodig zijn geweest die in Rotterdam niet voorhanden is.

De douane zou nog hebben overwogen het schip door te laten varen naar China om het na de lossing van de romp te laten terugkeren. Dat bleek niet nodig. Vrijdag hadden specialisten van de rederij een manier ontdekt om de container op de kade te krijgen zonder de romp van het vliegtuig te beschadigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt nu of de wodka inderdaad bestemd was voor Noord-Korea en Kim Jong-un.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Penningmeester van het Vaticaan veroordeeld voor kindermisbruik

Frankrijk arresteert 43 PKK supporters voor vandalisme