in ,

Thierry Baudet treedt af als FvD-partijleider

Dat maakte Baudet maandagavond bekend in een videoboodschap, waarin hij de media de schuld gaf van de huidige problemen van de partij.

Verschillende vooraanstaande leden van de extreemrechtse jeugdafdeling van Forum voor Democratie werden afgelopen weekend geschorst in een langdurige ruzie over racisme en antisemitisme op interne prikborden.

Een 23-jarige student, politieke communicatie werd beschuldigd van het verspreiden van antisemitische boodschappen, zoals,  “Joden hebben internationale pedofiele netwerken en leiden grote aantallen vrouwen naar pornografie”, en ook deelde hij in een andere boodschap zijn mening dat ‘het nationaal-socialisme de beste economische formule ooit had’.

Baudet had een intern onderzoek aangekondigd onder leiding van FvD-senator Paul Cliteur en Wybren van Haga, een onafhankelijk parlementslid die vorige maand lid werd van de partij en op de lijst van kandidaten staat voor de algemene verkiezingen van volgend jaar.

Maar dit werd bekritiseerd als ‘een beetje te laat’ door senator en gemeenteraadslid van Amsterdam, Annabel Nanninga, die opriep tot een ‘totale ontruiming’ van de JFvD-organisatie.

Een aantal andere prominente partijleden, waaronder het parlementslid Theo Hiddema, steunden de Nanninga.

In zijn video zei Baudet dat hij niet begreep dat anderen niet wilden wachten op resultaten van het onderzoek. “We dreigen nu mensen onder een bus te gooien voordat we weten wat er is gebeurd”, zei hij.

Baudet zei ook dat zijn besluit, het nemen van ‘uiteindelijke politieke verantwoordelijkheid’ was. ‘Hopelijk stopt dit al deze onzin definitief’, aldus Baudet.

Het parlementslid en de oprichter van de partij zei dat hij graag de ceremoniële positie van de laatste plaats op de lijst van kandidaat-parlementsleden voor de algemene verkiezingen zou willen innemen, wat het waarschijnlijk maakt dat hij gekozen zou worden, en vermeldde niet dat hij afstand zou doen van zijn rol in het bestuur van de partij. 

Chris Alberts, een expert op het gebied van de partij, vertelde maandagavond aan het actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat Baudet de partij niet heeft verlaten en nog steeds een prominent lid zal zijn. “Baudet houdt het graag vaag, maar je zou kunnen zeggen dat wat hij heeft gedaan puur voor de show is.”

Later op maandagavond werd gemeld dat Freek Jansen, de rechterhand van Baudet en nummer 7 op de lijst van kandidaat-parlementsleden van de partij, zijn plaats als potentieel parlementslid had opgegeven. Het is echter onduidelijk of hij daadwerkelijk is gestopt of niet.

Jansen heeft de jeugdvleugel van het FvD opgericht en werkt voor Baudet en Hiddema in de Tweede Kamer. Hij hielp bij het schrijven van Baudets controversiële ‘Minerva’s uil’-toespraak na de provinciale verkiezingen van vorig jaar en zou Baudets ontmoeting hebben georganiseerd met onder meer het Amerikaanse alt-rechtse boegbeeld Jared Taylor.

Hoge partijfunctionarissen komen maandagavond bijeen om de situatie te bespreken.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vertraagde daling in coronabesmettingen

Acht jongeren van 14-16 jaar aangehouden voor pedofielenjacht