in ,

Theresa May lijdt nederlaag over No-Deal Brexit stemmen

De Britse premier Theresa May heeft dinsdag een vernederende nederlaag geleden in het Lagerhuis nadat zowel de conservatieve als de belangrijkste parlementsleden van de oppositiepartij Labs hadden gestemd om de hand van het parlement te versterken in de richting van een no-deal Brexit.

De groep parlementsleden verkoos 303-296 in het voordeel van een wetsvoorstel ingediend door Labour-parlementslid Yvette Cooper om de regeringsmacht te beteugelen door het parlement te omzeilen mocht Groot-Brittannië zonder deal uit de EU komen.

De nederlaag van de regering zou MPs kunnen stimuleren om het parlement te gebruiken om een no-deal Brexit te leiden of zelfs te pushen voor een tweede referendum over de deal.

“De meerderheid vanavond die wordt uitgedrukt in dit huis zal zichzelf onderhouden. Eind maart zullen we geen no-deal exit toestaan,” aldus Sir Oliver Letwin, een Tory-parlementslid die enorm druk van zijn partij trotseerde om met Labour over het amendement te stemmen.

Twintig Tory-parlementsleden trotseerden de regeringszweep om het amendement van Cooper te ondersteunen, waaronder voormalig kabinetsminister Nicky Morgan, Sarah Wollaston, Nick Boles en Sir Nicholas Soames.

Het amendement zal in zijn huidige vorm weinig effect hebben op de voorbereidingen zonder akkoord. Het kan echter steun verlenen voor toekomstige amendementen op vergelijkbare rekeningen en aantonen dat er een parlementaire meerderheid is tegen een Brexit zonder akkoord.

“Ik ben bang dat we tot de crisis kunnen komen en het parlement zal niet de bevoegdheid hebben om te stoppen met de ontwikkelingen in een ‘no-deal Brexit’.” zei Cooper in de nasleep van de stemming, en voegde eraan toe, “Ik denk dat we de verantwoordelijkheid hebben om niet als bijstander te blijven.”

Jeremy Corbyn, de leider van de oppositie, juichte de overwinning op de Commons-verdieping toe. Hij zei, “De stemming is een belangrijke stap in het voorkomen van een no-deal Brexit en het laat zien dat er geen meerderheid is in het parlement, het kabinet of de land.”

Theresa May had de stemming over de Brexit-deal vorige maand uitgesteld nadat zij toegaf dat haar regering een vernederende nederlaag zou hebben ondergaan.

De stemming is gepland voor 15 januari en May zal naar verwachting alsnog verliezen nadat de DUP, die haar regering steunt, heeft herhaald dat ze nog steeds tegen haar deal zullen stemmen in tegenstelling tot de Ierse backstop-regeling.

May heeft ook gefaald in het heronderhandelen van haar deal met de EU, waarbij ambtenaren in Brussel zeggen dat de deal op tafel niet onderhandelbaar is.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

’Novartis verZESvoudigt prijs kankermedicijn’

Duitse student bekent het hacken van de gegevens van Merkel