in ,

Tekort aan sociale woningen neemt toe

De organisatie zegt dat het aantal huurwoningen in Nederland de afgelopen vijf jaar met 108 duizend is gedaald, terwijl de wachtlijsten in Amsterdam meer dan 10 jaar zijn en in Utrecht bijna 10 jaar.

In Amsterdam bijvoorbeeld reageren gemiddeld 271 mensen, elke keer dat er een huurwoning op de markt komt, tegen 180 in 2014. In Den Haag is de vraag zelfs nog groter, met 301 mensen die reageren elke keer dat een sociale huurwoning op de markt komt.

Huurders geven een groter deel van hun inkomen uit aan huisvesting, volgens cijfers van het CBS, terwijl de huren van sociale woningen de afgelopen 10 jaar met 26 procent zijn gestegen. Huren in de niet huur-gecontroleerde sector zijn met 44% gestegen.

Sociale huurwoningen hebben een maximale maandhuur van 737 euro, en zijn doorgaans alleen beschikbaar voor huishoudens met een inkomen lager dan 39 duizend euro.

“Het kabinetsbeleid heeft zich de afgelopen 10 jaar gericht op het verkleinen van woningcorporaties en het stimuleren van de commerciële huursector”, zegt woordvoerder Zenno Winkels tegen het AD. “Huurders zijn hiervan de dupe.”

De Woonbond wil dat het puntensysteem, waarmee de huren in de sociale huursector worden berekend, ook wordt uitgebreid naar niet huur-gecontroleerde woningen. ook vinden ze dat de inkomensgrenzen voor sociale huisvesting moeten worden verhoogd.

Volgens cijfers van de overheid is ongeveer 60 procent van de 7,5 miljoen woningen in Nederland koopwoningen. Particuliere verhuurders, inclusief investeringsmaatschappijen, bezitten 8 procent en de rest is in handen van de woningcorporaties in het land.

Vorige week zei woningplatform Pararius dat de huren in de niet huur-gecontroleerde sector voor het eerst in zes jaar licht zijn gedaald.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Reastaurants naar Rechtbank om sluiting aan te vechten

Geen plannen voor extra coronamaatregelen op scholen