in ,

Te veel druk : Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker CDA

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge heeft gezegd dat hij zich terugtrekt als de leider van de CDA voor de algemene verkiezingen van 2021, daarbij verwijzend naar de werkdruk rond de coronaviruscrisis.

De Jonge versloeg parlementslid Pieter Omtzigt nipt in de leiderschapswedstrijd van juli, maar zegt nu dat hij niet beide rollen op zich kan nemen. “Hoeveel ik ook van dit partij hou, deze crisis heeft prioriteit”, zegt hij. “Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik geen recht kan doen aan beide rollen.”

Het schokkende besluit betekent dat de partij nu zonder leider zit met iets meer dan drie maanden te gaan voor de stemming. De populaire minister van Financiën, Wopke Hoekstra, die in juni verklaarde geen kandidaat te zijn voor de leiding, staat nu onder druk om naar voren te komen, aldus bronnen in Den Haag.

Hoekstra heeft nog niet gereageerd op het aftreden van De Jonge en de CDA-conferentie van zaterdag is uitgesteld. Een optie die wordt overwogen, is om Omtzigt de leiding te geven over de verkiezingscampagne, “met Hoekstra als premier van de partij”, meldde omroep NOS.

Het CDA is op zoek naar een nieuwe leider sinds Sybrand Birma in mei vorig jaar de nationale politiek verliet om burgemeester van Leeuwarden te worden.

©NieuwsOn
Foto : Screenshot YouTube

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Het aantal coronabesmettingen blijven fors stijgen

Vertragingen in het Nederlandse vaccinatieprogramma tegen het coronavirus