in

Tabaksindustrie doet illegale betalingen om verkoop van hun product te stimuleren

Tien verschillende tabaksbedrijven hebben illegale betalingen gedaan aan Nederlandse supermarkten om hen aan te moedigen hun producten op een bepaalde manier te tonen en te verkopen, zegt de Nederlandse Voedsel- en Productveiligheidsraad NVWA op donderdag.

“De vergoedingen varieerden tussen de 10 duizend euro en 2 miljoen euro per jaar”, aldus minister van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, aan Kamerleden in een briefing. “De tabaksfabrikanten worden gezien als de initiatiefnemers van de illegale deals en krijgen een boete van tussen de 45 duizend euro en 450 duizend euro.”

“Het is buitengewoon zorgwekkend dat supermarktketens betalingen ontvangen van tabaksproducenten om de verkoop van sigaretten en aanverwante producten te promoten”, zei hij.

“In mijn gesprekken met supermarkten was het belangrijkste onderwerp hun verantwoordelijkheid bij het bevorderen van gezonde keuzes voor klanten. De toekomst is rookvrij. Bonussen om de verkoop van tabak te stimuleren passen hier niet bij en zullen zo snel mogelijk tot het verleden moeten behoren.”

De betalingen werden gedaan in ruil voor toezeggingen over waar de tabaksproducten in de schappen werden geplaatst, voor het behalen van verkoopdoelstellingen en zelfs voor opleiding van het personeel, aldus het rapport.

Boete

De Minister heeft laten weten dat er 32 boetes zijn uitgeschreven als gevolg van steekproefsgewijze controles bij supermarkten, om te zien of ze zich aan het verbod op het tonen van sigaretten hielden.

De NVWA voerde controles uit bij 68 supermarkten en ontdekte dat er twee niets hadden gedaan om sigaretten uit het zicht te houden, terwijl 30 dit slechts gedeeltelijk hadden gedaan.

“Niet alle supermarkten voldeden volledig aan de normen, en sommigen lieten bijvoorbeeld toe dat sigaretten te zien waren telkens als er een ander product uit het schap moest worden gehaald”, aldus de NVWA.

Ze kregen een boete van 450 euro, die nog kan oplopen tot 4500 euro, als het verbod herhaaldelijk wordt genegeerd. Vijf supermarkten bleken in strijd met het reclameverbod.

Sigaretten mogen vanaf 1 juli niet meer aan het publiek worden uitgestald in supermarkten en de maatregel zal vanaf 1 januari worden uitgebreid tot benzinestations en andere verkooppunten. De verkoop van tabak door supermarkten zal naar verwachting vanaf 2024 volledig worden verboden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rijke landen hamsteren COVID-19 vaccins

Het aantal coronabesmettingen blijven fors stijgen