in

Studenten van beroepsonderwijs in Turkije produceren massaal mondmaskers

Tientallen scholen voor beroepsonderwijs in Turkije hebben hun krachten gebundeld en zijn begonnen met het produceren van essentiële items in de strijd tegen de nieuwe pandemie van het coronavirus.

Een artikel geschreven door vice-minister van Onderwijs Mahmut Ozer werd zaterdag gepubliceerd, waarin de rol van Turkse vakscholen te midden van de uitbraak werd geschetst en waarin werd gesteld dat ze alle faciliteiten hebben gemobiliseerd om aan de behoeften van de samenleving te voldoen en gezondheidswerkers te ondersteunen.

“Het beroepsonderwijs is van cruciaal belang geweest voor het welzijn van Turkije in een tijd van het coronacrisis. Met een grotere productiecapaciteit is beroepsonderwijs tegenwoordig een van de belangrijkste leveranciers van de samenleving geworden.” aldus het artikel.

Hij benadrukte dat medische maskers sinds het begin van de pandemie het meest noodzakelijke item is, en zei dat tientallen scholen in korte tijd een miljoen maskers konden produceren. Ze kunnen wel tot tien miljoen maskers per maand produceren die voldoen volgens aan de normen van ademhalingsmaskers van medische kwaliteit, N95.

Hij zei verder dat middelbare scholen voor beroepsonderwijs zich ook richtten op de productie van materialen voor hygiëne, reiniging en desinfectie, en dat scholen de capaciteit hadden om aan alle behoeften aan schoonmaakmiddelen te voldoen voor ongeveer 54 duizend scholen in het hele land.

Gezien het feit dat wegwerpartikelen nu meer dan ooit nodig zijn als gevolg van het coronavirus worden vakscholen voorzien van de nodige productieapparatuur. Ze kunnen producten maken, waaronder wegwerpjassen en -overalls, speciaal voor gezondheidswerkers, evenals wegwerpvorken en -messen. Met behulp van 3D-printers produceren de scholen ook massaschermen en kunnen ze tot een half miljoen per maand leveren.

In het artikel werd verder vermeld dat ingenieurs een apparaat hadden gebouwd dat dagelijks tienduizenden chirurgische maskers kon produceren en dat dit zou worden gedistribueerd naar vakscholen in een poging de maskerproductie te stimuleren.

Het artikel benadrukt dat N95-maskers vanwege de uitbraak niet zo toegankelijk zijn, en zegt dat het ministerie van Nationaal Onderwijs inspanningen had geleverd om hardware te bouwen om dergelijke maskers te produceren, “N95 maskers zijn zeer beperkt of niet toegankelijk. Daartoe is het ministerie van Nationaal Onderwijs begonnen met onderzoek en ontwikkeling voor de productie van machines. Het ontwikkelingsproces gaat succesvol door en de eerste machine zal in april 2020 worden geproduceerd.”

“Beroepsonderwijs en -opleiding worden in tijden van crisis een belangrijke bron bij de productie van veelgevraagde producten.” aldus het artikel, die ook schrijft dat deze inspanningen, samen met de vaardigheden van VET-studenten en -leraren, het potentieel hadden om te voldoen aan de behoeften van maatschappij.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Lenteweer blijft nog even doorgaan

Tekort aan mondkapjes in Nederland? Je kan ze kopen in een Amsterdams ijssalon