in , ,

Strengere maatregelen tegen corona : Burgemeesters blij maar handhavers willen betere bescherming

Het kabinet heeft gisteren, naar aanleiding van afgelopen weekend, strengere maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Alle bijeenkomsten, ongeacht het aantal mensen, worden tot 1 juni verboden, maar er wordt een uitzondering gemaakt voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften.

Iedereen moet thuis blijven, tenzij ze moeten werken (als dit echt niet kan vanuit thuis) noodzakelijke boodschappen moeten doen (denk aan levensmiddelen of medicatie) of de zorgverantwoordelijkheid hebben voor andere mensen. Je mag ook naar buiten voor een ommetje maar niet in een groep. En wie geen 1,5 meter afstand houdt kan rekenen op een forse boete (tot 400 euro).

Als een gezinslid koorts heeft, moet het hele gezin thuis blijven. Dit is één van de strengere maatregelen voor thuisquarantaine. het kabinet wilt op deze manier verdere verspreiding tegen gaan.

Één van de strengste maatregelen is dat burgemeesters winkels, parken, bossen, stranden e.d. mogen sluiten in hun stad. Ze hebben het recht om plekken aan te wijzen waar groepsvorming verboden wordt en dit kan in de hele stad zijn. Deze regel houdt in dat je niet met meer dan drie mensen bij elkaar bent en als je je ook niet houdt aan de 1,5 meter afstand regel, kan je ook hier een forse boete verwachten. Dit is wel alleen maar geldig voor (vrienden)groepen en niet voor familie.

Voorzitter van de veiligheidsregio’s, Hubert Bruls wilt de ouders van jonge kinderen waarschuwen, de politie zal geen uitzondering maken voor jongeren, ook hun kunnen beboet worden, “Ouders zullen dan maar moeten opdraaien voor de boete.”

Je mag nog wel bij elkaar op bezoek maar je mag niet meer dan drie mensen thuis uitnodigen en ook thuis telt, houdt 1,5 meter afstand!

Ook laat het kabinet dat de maatregel om scholen dicht te houden tot 6 april blijft bestaan. Na 6 april zal er worden gekeken hoe het daar verder zal gaan. De belangrijkste advies was ook om thuis te blijven. Als je vanuit huis kan werken, werk thuis en als het echt niet moet, ga niet naar buiten. Als je boodschappen moet doen, doe dat dan het liefst alleen.

Ook sportclubs en sauna’s blijven dicht tot 6 april. Schoonheidssalons en kappers moeten ook (eindelijk) hun deuren sluiten. Alle beroepen waar ‘contact’ bij komt, zijn tot 6 april verboden. Fysiotherapeuten worden geadviseerd om hun werk zoveel mogelijk via beeld te doen (video-call).

Hoogleraar staats- en bestuursrecht, Wim Voermans vindt deze maatregelen erg uniek maar zeker haalbaar, “Dit is uniek. Ik hoorde al wel dat de voorzitter van de veiligheidsregio’s heeft gezegd, het is niet te controleren dat er maximaal drie personen op bezoek gaan bij iemand. Het is ingewikkeld, maar het kan wel.”

De burgemeesters van Nederland zijn wel blij met deze unieke maatregelen, maar handhavers en toezichthouders zijn bang voor boze burgers en vragen om meer verdedigingsmiddelen.

“Je gaat de komende tijd niet de leukste gesprekken krijgen op straat. We zijn met de minister al een tijdje in gesprek.” aldus Richard Gerrits, belangenbehartiger van handhavers en toezichthouders, die uitlegt aan RTL Nieuws dat handhavers zich beter moeten kunnen verdedigen.

Dit is niet de eerste keer dat handhavers om betere verdedigingsmiddelen vraagt. Ze hebben eerder wapens verzocht maar deze verzoek werd afgewezen. De politie stond niet achter het plan, maar Gerrits hoopt dat hier verandering in kan komen, “De politie kan het niet alleen. Nu al niet en straks helemaal niet. We hebben elkaar nodig.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Bescherm uw mentale gezondheid tijdens quarantaine

Lockdown van Wuhan wordt op 8 april opgeheven