in ,

Stiltegebieden in Nederland verdwijnen

In de afgelopen tien jaar hebben de helft van de provincies van het land toestemming gegeven voor wegenaanleg en bedrijventerreinen in aangewezen stille gebieden, terwijl het toegenomen lawaai van vliegtuigen ook het volume deed toenemen. “Zo’n 15 duizend van de aangewezen 650 duizend hectare kwalificeren niet meer als stiltegebied”, aldus de krant.

Het idee om gebieden in te richten waar alleen de geluiden van activiteiten die nodig zijn om het te onderhouden zijn toegestaan, zoals landbouwactiviteiten of het kappen van bomen, ontstond eind jaren negentig. Het doel was om dieren te beschermen tegen stress door geluid.

Als er te veel omgevingsgeluid is, kunnen dieren de geluiden niet oppikken die voor hen een bedreiging kunnen vormen, vertelt auditieve cognitie-expert, Tjeerd Andringa aan de krant. “Als een dier zich onveilig voelt, raakt het gestrest. Stilte is belangrijk en noodzakelijk, ook voor mensen. Een langdurig gebrek aan stilte kan het immuunsysteem aantasten en bijvoorbeeld tot hartaandoeningen leiden.”

De provincie die het meeste van haar stilte heeft opgeofferd is Flevoland, waar 80 procent van de aangewezen stiltegebieden niet meer in aanmerking komt. De enige provincies waarvan is vastgesteld dat ze hun stilte hebben vergroot, zijn Noord-Brabant met zeven procent en Drenthe met een kleine vier procent.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronatests verplicht stellen voor inkomende reizigers

Nederland wil een verbod op organisatie Grijze Wolven