in

Stijging van drugslaboratoria in Nederland

De Nederlandse politie heeft vorig jaar 108 drugslaboratoria opgerold, een stijging van 18 ten opzichte van 2019, volgens nieuwe cijfers van de politie. Ook zijn er 105 locaties gevonden waar drugs werd opgeslagen, een stijging van 20 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vooral de toename van het aantal laboratoria dat wordt gebruikt om de zeer verslavende crystal meth te maken valt op, zegt de politie. Zo zijn er vorig jaar 32 meth-laboratoria opgerold, meer dan drie keer het totaal van 2019.

Laboratoria en opslag werden door het hele land gevonden, van Groningen tot Zeeland. Maar het aantal vuilstortplaatsen op het platteland is licht gedaald, blijkt uit de cijfers.

Politiewoordvoerder, Max Daniel, zei dat het onmogelijk is om te zeggen of er meer laboratoria worden opgezet. “We weten tenslotte niet wat we missen”, zei hij. “Maar we hebben onze aanpak van criminele infiltratie, en dus synthetische drugs, opgevoerd, dus dit kan een rol hebben gespeeld.”

Daniel vertelde het AD dat de politie een afname van de vraag naar synthetische drugs had verwacht, aangezien festivals werden afgelast en clubs werden gesloten vanwege het coronavirus.

“Niettemin ging de productie door en daalden de prijzen niet, en dat geeft aan dat de vraag ook niet was gedaald”, aldus Daniel.

De politie richt zijn aandacht ook op bedrijven die apparatuur leveren voor de laboratoria. “Vroeger maakten ze drugs met behulp van glazen apparatuur die 50 liter aankon”, zegt politiewoordvoerster Marloes Lippens tegen de krant. “Nu hebben we boilers gevonden die 2800 liter kunnen bevatten”.

De ketelmakers zijn allemaal bezocht door de politie, zei ze. “Ze moeten weten dat sommigen van hen, of ze het zich nu realiseren of niet, de drugshandel steunen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Techondernemer doneert massaal aan D66 en PvdD

Opiniepeiling : 15 partijen kunnen een zetel krijgen in volgende Kabinet