in

Sterftecijfer ziet een daling in maart

In de eerste week van maart zijn er minder mensen overleden dan normaal zou worden verwacht, blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van het CBS.

Terwijl op het hoogtepunt van de coronacrisis eind maart in 2020, 68 procent meer mensen stierven in een week dan het gebruikelijke sterftecijfer, is dat nu 9 procent lager dan verwacht. Sinds half februari van dit jaar zijn er volgens het CBS in Nederland minder mensen overleden dan in een normaal jaar.

Van 1 maart tot 7 maart 2021 zijn volgens de voorlopige cijfers, 3100 mensen overleden, een daling van 75 ten opzichte van de week ervoor. “De daling was vooral uitgesproken onder 80-plussers en mensen in instellingen voor langdurige zorg”, aldus het CBS.

Het effect van het langzame Nederlandse vaccinatieprogramma is onduidelijk, maar vorige week speculeerde CBS-socioloog, Tanja Traag, dat het effect heeft op het sterftecijfer bij deze kwetsbare groepen, die als eerste op de lijst stonden voor prikken. De regering heeft ook gezegd dat de vaccinatie hier effect heeft.

Het CBS registreert dagelijks overlijdens, maar krijgt niet direct details over de doodsoorzaak. Door tekorten aan coronatests vorig jaar, wordt gedacht dat er duizenden meer mensen zijn overleden aan het coronavirus dan het officiële totaal van 16.127 doden, waarmee Nederland op de 28e plaats van de wereld staat.

Veel van de “extra sterfgevallen” in het land kunnen volgens het CBS worden toegeschreven aan het coronavirus. “Extra sterfgevallen tijdens de eerste coronagolf en de eerste 10 weken van de tweede coronagolf worden volledig veroorzaakt door doden door het nieuwe coronavirus”, aldus het persbericht.

Het Nederlandse statistiekbureau meldde al dat in 2020 duizenden mensen meer daadwerkelijk zijn overleden aan het coronavirus dan officieel werd geregistreerd, hoewel landelijke cijfers nooit zijn bijgewerkt om dit te erkennen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

YouTube verwijdert video’s met verkeerde informatie over coronavaccins

Lentestorm : Eén dood, twee gewond en € 30 miljoen schade