in ,

Stef Blok: Nederland heeft een beperkte bijdrage aan wapenverbod

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei donderdag dat hij een wapenverbod tegen Saudi-Arabië bij de VN-Veiligheidsraad zal verdedigen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de regering van Nederland opgeroepen om resoluties in te dienen van een “staakt-het-vuren in Jemen” en een “wapenverbod tegen Saoedi-Arabië”.

Blok zei dat hij het wapenverbod in de VN-Veiligheidsraad zal verdedigen maar voegde eraan toe dat het niet zo ver zou gaan, omdat Nederland hier “een beperkte bijdrage aan heeft”.

Blok zei dat Nederland geen grote exporteur van wapens is en benadrukt dat “landen zoals Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die grote wapenexporteurs zijn, het wapenverbod niet willen toepassen.”

Ook liet hij weten dat de Nederlandse regering graag verdere stappen in Jemen wil ondernemen, maar ‘grote landen’ niet bereid zijn om dat te doen.

Blok wees erop dat hij zich zou willen houden aan het “beperkte wapenexportsysteem” dat door Nederland is geïmplementeerd richting Saoedi-Arabië, “De situatie in Jemen is afschuwelijk en dramatisch”, aldus Blok.

Hij verklaarde dat hij liever het staakt-het-vuren en humanitaire hulp in Jemen zou willen steunen in de VN-Veiligheidsraad, eraan toevoegend dat: “Degenen die dit veroorzaken begaan een verschrikkelijke misdaad.”

Jemen is sinds 2014 zwaar getroffen door geweld, toen Houthi-rebellen een groot deel van het land overrompelden, inclusief de hoofdstad Sanaa.

Het conflict escaleerde in 2015 toen Saudi-Arabië en zijn Arabische bondgenoten een verwoestende luchtcampagne in Jemen lanceerden, gericht op het terugwinnen van Houthi-winsten.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Koude nacht veroorzaakt mist en gladde wegen

Zwangere wielrensters krijgen voortaan betaald verlof