in

Steeds meer nieuwbouwprojecten zonder aardgasaansluiting

Sinds 1 juli 2018 is voor 56 procent van alle nieuwbouwprojecten in die regio’s geen aardgasaansluiting meer aangevraagd, meldt netbeheerder Stedin vrijdag. De netbeheerder krijgt alle aanvragen voor aansluitingen op het stroom- en gasnet binnen.

Een jaar eerder werd voor 36 procent van de nieuwbouwwoningen in het verzorgingsgebied van Stedin geen aardgasaansluiting aangevraagd.

In Spijkenisse werd relatief het meest aardgasvrij gebouwd. Alle nieuwbouwwoningen daar waren aardgasvrij. In Wijk bij Duurstede en Rotterdam kwamen de percentages uit op 97 procent en 93 procent.

Sinds 1 juli 2018 hoeven netbeheerders nieuwbouwwoningen niet meer verplicht aan te sluiten op het aardgasnet. In de praktijk zou dit als een verbod op aardgasaansluitingen moeten gelden. Maar Stedin merkt op dat in het afgelopen kwartaal alsnog de bouw is gestart van 1.939 woningen die verwarmd zullen worden met aardgas.

In 2050 alle woningen van het gas af
Om de transitie te maken naar een lagere CO2-uitstoot wil de overheid alle woningen in 2050 van het aardgas af hebben. Voor warmte zijn huizen dan aangewezen op bijvoorbeeld stadsverwarming, warmtenetten of elektrische oplossingen.

Bij stadsverwarming wordt restwarmte van industrie afgetapt om woningen te verwarmen. In een ander geval kunnen er warmtepompen worden geplaatst die alleen elektriciteit gebruiken. Nu wordt ook veel stroom nog op een vervuilende manier opgewekt, maar met de bouw van veel windmolens en zonnepanelen moet dat een stuk duurzamer worden in de toekomst.

Bron: NU.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Klaas Dijkhoff haalt woede van tv kijkers op zijn hals

Lokaal lichte vorst, na weekend weer hogere temperaturen