in ,

SP’ers in actie voor vrijlating Memis

Enkele tientallen SP’ers hebben maandagochtend actie gevoerd bij het Turkse consulaat in Amsterdam voor de vrijlating van het Eindhovense gemeenteraadslid Murat Memis.

Memis zit sinds eind april vast in Turkije. De Turkse overheid verdenkt hem van lidmaatschap van de Koerdische PKK. Die groep wordt door Europa en Turkije als terroristisch gezien.

Bij het protest in Amsterdam waren onder meer SP-raadslid in Eindhoven Jannie Visscher, oud-wethouder in Eindhoven Jakob Wedemeijer en SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Vorige week werd bekend dat hij vastzit in het land. Hij werd aangehouden toen hij vakantie vierde met zijn gezin. Omdat zijn paspoort is afgepakt, kan hij het land niet verlaten. Diplomatieke druk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken mocht tot op heden niet baten om hem weer naar Nederland te krijgen. De SP-top vindt dat het kabinet Turkije scherp moet veroordelen voor het vasthouden van Memis.

SP-collega in Eindhoven Jannie Visscher benadrukte eerder dat Memis geen banden heeft met de PKK. Wel voelt Memis zich nauw betrokken bij de Koerdische zaak, en was hij onder meer voorzitter van de Koerdische vereniging in Eindhoven. De bevolkingsgroep wordt onderdrukt in Turkije.

Bron : Studio040

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

‘Politie investeerde tonnen in achterhaalde 112-app’

Gestalkt, vernederd en vermoord: Hümeyra deed vier keer aangifte, maar ex ging door