in ,

Speculaties groeien over eventuele nieuwe coronamaatregelen

Eerder deze week zei het RIVM dat het aantal infecties de afgelopen week bijna was verdubbeld tot 2588, en de GGD waarschuwde dat het opsporen van contacten onmogelijk wordt gemaakt door mensen die weigeren de Covid-19 richtlijnen te volgen.

Bronnen hebben omroep NOS laten weten dat premier Mark Rutte waarschijnlijk strenge beperkingen zal aankondigen, zoals een alcoholverbod, aan speciale evenementen voor nieuwe studenten, vanwege de verspreiding van het virus in Amsterdam en Rotterdam.

De twee grootste steden van Nederland hebben een grote studentenpopulatie en de meeste nieuwe gevallen van de afgelopen weken. Een kwart van de nieuwe infecties wordt gevonden bij mensen tussen de 20 tot 29 jaar.

Andere mogelijke nieuwe maatregelen zijn onder meer een aantal verplichte testmethoden op Schiphol en een uitbreiding van het gebruik van gezichtsmaskers, ook al zeggen experts dat mondmaskers beperkte veiligheid bieden tegen het virus.

Ook commentatoren zeggen dat Rutte zes weken na de laatste persconferentie van de gelegenheid gebruik zal moeten maken om zijn gezag opnieuw te bevestigen. Oppositiepartijen hebben de regering ervan beschuldigd onzichtbaar te zijn naarmate het aantal coronabesmettingen toeneemt.

“Premier Rutte kan helpen om individuele motivatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid te versterken.” zegt Arie Dijkstra, hoogleraar sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dijkstra hoopt dat Rutte ook benadrukt dat eventuele nieuwe maatregelen tijdelijk zijn. “Dat moet duidelijk zijn. Mensen willen investeren in preventie, maar niet als ze denken dat dit de rest van hun leven zal duren.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jongeren breken Covid-19 regels

Mark Rutte : Het coronavirus is geen grap