in

Spanje test coronavirus medicijnen

Het coronavirus heeft Spanje ook erg getroffen met bijna 20 duizend besmettingen en meer dan duizend doden. Het verminderen van de transmissiesnelheid van het virus dat bekend staat als COVID-19 is een dringende wereldwijde doelstelling geworden. Het is de reden waarom landen over de hele wereld activiteiten annuleren, burgers vragen om binnen te blijven, en internationale reizen stopzetten.

Onderzoekers hopen hier snel een oplossing voor te vinden. In een baanbrekende klinische proef die deze week in Barcelona is begonnen, onderzoeken wetenschappers of een reeds bekend hiv-medicijn, darunavir, de virale last in niet-ernstige gevallen van het coronavirus kan verminderen en het minder besmettelijk kan maken. Tegelijkertijd geven onderzoekers het antimicrobiële medicijn, hydroxychloroquine, om contacten te sluiten met degenen die het virus hebben. Dit kan de kans op ziek worden verkleinen.

“Als de strategie werkt, kan deze de overdracht van het nieuwe coronavirus door de gemeenschap verminderen en een heroverweging van preventieve maatregelen zoals isolatie mogelijk maken”, aldus een persbericht van de Stichting tegen de AIDS en Infectieziekten, die deze onderzoek leiden.

Een klinische proef werd goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Spaanse dienst voor geneesmiddelen en medische producten.

Huidige schattingen uit Spanje suggereren dat elke virusdrager 15 procent van degenen waarmee ze in contact komen, zal infecteren. Als een besmette persoon in contact komt met 20 mensen, zullen er tussen de twee en drie andere mensen besmet raken en een nieuwe transmissieketen beginnen.

Bijna 200 mensen in de regio Barcelona die positief zijn getest op het coronavirus, krijgen het hiv-medicijn en 2850 van hun contacten zullen hydroxychloroquine gebruiken. De eerste resultaten van de proef worden in mei verwacht.

“De huiselijke opsluiting van geïnfecteerde personen en contacten is uitdagend, de werkzaamheid is variabel en de nauwgezette opsporing vereist een aanzienlijke hoeveelheid middelen voor de volksgezondheid.” aldus Oriol Mitja en Bonaventura Clotet, in het tijdschrift Lancet, “Het identificeren van een behandeling voor de preventie van COVID-19 zou het verloop van de uitbraak volledig veranderen.”

Ondertussen dringt Mitja er bij iedereen op aan om binnen te blijven en dringt de Spaanse regering aan op strengere quarantainemaatregelen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Geen reizen naar het buitenland tot mei

Coronavirus : Aantal doden in Nederland stijgt met 30, naar 136