in

Sneeuwstorm Darcy zorgt voor sneeuwpret en rampen onderweg

Nederland werd zondag wakker met winterse taferelen. Een laag sneeuw bedekt het grootste deel van het land, behalve het verre zuiden en noorden.

Verwacht wordt dat de sneeuw en de harde wind het grootste deel van de dag aanhouden, maar het kan tot ver in de avond duren voordat het stopt in het noorden.

Grotendeels van het land geniet van al het sneeuw en deelt hun ervaringen op social media met de hashtag, #sneeuwpret, maar het is niet overal prettig. Sinds zaterdagavond is er 17 miljoen kilo zout op de wegen gespoten om ze vrij te houden. Desalniettemin zijn er door de moeilijke omstandigheden een reeks ongevallen geweest, en is de oprit tussen de A15 en de A4 een tijdlang afgesloten geweest na een scharen van een vrachtwagen.

De ANWB raadt mensen aan om thuis te blijven tenzij hun reis absoluut noodzakelijk is.

Door problemen op de spoorwegen zijn alle treinen in ieder geval tot 12 uur geannuleerd. Een woordvoerder van spoorwegexploitant Prorail zei dat de sneeuwstorm het moeilijk maakt om problemen op te lossen zodra ze zich voordoen. “We proberen de punten uit de sneeuw te halen, maar zodra ze vrij zijn, zijn ze weer bedekt”, aldus een spoorwegingenieur.

Ook Airport Eindhoven is gesloten en het handvol verwachte inkomende vluchten worden omgeleid naar Keulen. Schiphol raadt reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en waarschuwt dat er mogelijk vertragingen zullen optreden.

Het KNMI-weerbureau verwacht dat de code rood weerwaarschuwing de rest van de dag en morgenochtend blijft hangen vanwege de stuifsneeuw.

De meeste sneeuw, tussen de 10 en 20 centimeter, is gevallen in Twente, het oostelijk deel van Gelderland en rond Nijmegen, en zal oplopen tot zo’n 25 centimeter voordat het stopt met sneeuwen.

De temperatuur is ver onder het vriespunt, maar rekening houdend met de gevoelstemperatuurfactor kan het op sommige plaatsen tot -11 graden Celsius aanvoelen. Op het IJsselmeer en op de Waddeneilanden zijn windsnelheden tot stormkracht 8 gemeten.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkse vader en 17-jarige dochter zwaar mishandeld door Duitse politie

Aantal coronabesmettingen daalt weer onder de 4000