in

Sneeuwstorm Darcy komt naar Nederland : 20 cm sneeuw en -10 graden

Nederland maakt zich op voor een periode van winters weer die in ieder geval tot komend weekend zal duren, en het KNMI-weerbureau heeft inmiddels een code rood stormwaarschuwing afgegeven voor het hele land.

De storm, in combinatie met lage temperaturen en een ijskoude wind, “zal buiten voor gevaarlijke omstandigheden en stuifsneeuw zorgen”, aldus het KNMI. De storm, aangedreven door ijskoude winden uit het oosten, is door het Nederlandse meteorologisch bureau, Darcy genoemd.

De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder Prorail hebben al gezegd dat er op zondag en maandag, wanneer de ergste sneeuw wordt verwacht, minder diensten gaan rijden en sneeuwploegen stand-by staan. Bevroren wissels, die ervoor zorgen dat treinen niet van spoor veranderen, zullen waarschijnlijk een probleem worden.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels honderden vrachtwagens met gruis en zout voorbereid en 350 sneeuwploegen klaargemaakt om te proberen de wegen vrij te houden. Het feit dat er minder auto’s op de weg zijn vanwege de avondklok van 21 uur, betekent echter dat het langer duurt voordat het effect van kracht wordt, aldus een woordvoerder.

Ziekenhuizen
Premier Mark Rutte nam op zijn reguliere persconferentie op vrijdag de tijd om mensen te waarschuwen voorzichtig te zijn op het ijs. “Val niet om, de ziekenhuizen zijn al vol genoeg”, waarschuwde hij.

Gevraagd of de sluiting van testcentra tijdens de koudegolf een probleem was, antwoordde de premier, “We verwachten -10 graden en sneeuwstormen. Soms moet je gewoon plaats maken voor het weer.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Sneeuw en ijs op komst : Regels voor corona-proof schaatsen

60-65 jarigen kunnen vanaf half februari brief verwachten voor coronavaccinatie