in

Slachtoffers toeslagenaffaire krijgen € 30.000 schadevergoeding

Ouders die ten onrechte werden beschuldigd van het plegen van fraude bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag krijgen de komende vier maanden 30 duizend euro aan directe compensatie, zo heeft junior minister van Financiën, Alexandra van Huffelen, aangekondigd naar aanleiding van het parlementaire onderzoek naar het schandaal.

NLD-20040304-AMSTERDAM: Belastingdienst/Amsterdam aan de Kingsfordweg in Amsterdam.ANPFOTO COR MULDER

Het kabinet kwam dinsdag bijeen om het compensatiepakket te bespreken, na de publicatie van een vernietigend rapport, waarin ministers, ambtenaren, parlementsleden en zelfs de rechtbanken werden beschuldigd van het in de steek laten van de ouders, van wie sommigen financieel geruïneerd waren toen er werd geëist dat ze alles moesten terugbetalen.

In totaal komen momenteel zo’n 9000 gezinnen in aanmerking voor compensatie, maar het totale aantal slachtoffers is veel hoger en zal nog worden afgerond. “Ongeveer 500 mensen die het zwaarst zijn getroffen, krijgen nog voor het einde van dit jaar het geld”, zei de minister.

“Als later blijkt dat gezinnen teveel schadevergoeding hebben gekregen, wordt er niet om terugbetaling gevraagd”, zei Van Huffelen, “terwijl ouders die meer verloren hebben een hoger bedrag krijgen. Het geld wordt in termijnen betaald.”

Daarnaast wordt er een speciale commissie opgericht om te kijken naar de impact van het schandaal op kinderen, die ook een vergoeding krijgen als ze getroffen zijn. Ambtenaren zullen ook samenwerken met lokale besturen om te beoordelen hoe mensen die hun huis en baan zijn verloren door het schandaal, kunnen worden geholpen om hun leven weer op de rails te krijgen.

Ouders waren ingenomen met het compensatiepakket, maar sommigen hebben gezegd dat het hun verliezen nog niet volledig compenseert. “Eindelijk gebeurt er iets”, aldus één van de ouders, Nazmiye Yigit-Karaduman tegen omroep NOS. “Het zijn niet alleen tranen en excuses, maar ook de bekentenis dat ze iets aan de schade gaan doen.”

Advocaat Don Ceder, die 15 slachtoffers vertegenwoordigt, zei echter dat de schade veel verder gaat dan het terugbetalen van kindertoeslag. “Sommige mensen zijn hun huis kwijtgeraakt door het schandaal en hebben andere schulden opgebouwd”, zei hij.

Duizenden ouders kwamen in grote financiële moeilijkheden nadat de belastingdienst duizenden euro’s aan uitkeringen begon terug te vorderen die volgens hen in 2012 ten onrechte waren betaald.

De belastingdienst gaf eerder dit jaar ook toe dat 11 duizend mensen extra gecontroleerd werden omdat ze een dubbele nationaliteit hadden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronavirus zet opmars voort in Nederland

Nederlandse legerveteraan zegt dat er mogelijk burgers zijn omgekomen bij oorlog Afghanistan