in

Slaapgebrek maakt het lichaam kwetsbaar voor infecties

‘Kinderen groeien terwijl ze slapen’, zoals grootmoeders altijd hebben gezegd, geldt voor iedereen vandaag de dag, aldus hoofd van de Turkse Nierstichting.

“Slaap, lichaamsbeweging en stressbeheersing zijn belangrijke factoren voor een sterk immuunsysteem”, zeggen Turkse wetenschappers op maandag. Ze waarschuwen dat slaapgebrek, kwetsbaarheid voor infectieziekten veroorzaakt.

“Zorg voor voldoende slaap zodat voldoende melatonine wordt uitgescheiden, rook niet, gebruik geen tabaksproducten, hou je aan een dieet dat rijk is aan groenten en fruit, sport regelmatig”, aldus de Turkse Nierstichting in een verklaring over manieren om het immuunsysteem te versterken.

De stichting raad ook aan om handen regelmatig en goed te wassen, en om stress te verminderen.

“Het is aangetoond dat het immuunsysteem verzwakt en dat de kwetsbaarheid voor infecties toeneemt bij veel slaapgerelateerde ziekten”, zegt dr. Derya Karadeniz, een expert op het gebied van slaapstoornissen, waarbij ze de rol van slaap bij lichaamsherstel benadrukt.

Experimentele studies bewijzen een sterke relatie tussen het immuunsysteem en slaap, merkte ze op, en voegt toe dat in een onderzoek waarin mensen die slechts vier uur mochten slapen, gedurende vier nachten, veel zwakkere immuunresponsen hadden wanneer ze het griepvaccin op de vijfde dag kregen, vergeleken met degenen die op een gezonde regelmaat sliepen.

Timur Erk, het hoofd van de stichting, waarschuwde dat essentiële vitamines en mineralen moeten worden ingenomen om te voorzien in de behoeften van mensen tijdens de coronapandemie.

“Gezonde voeding, lichaamsbeweging, stressbeheersing en slaap. Een gezegde van onze grootmoeders, ‘kinderen groeien terwijl ze slapen, geldt nu voor alle individuen en is bewezen door wetenschappelijk onderzoek,” voegt hij toe.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Het wordt een sombere Kerst met stijgende nieuwe coronagevallen

Coronavirusgevallen passeren voor het eerst in een maand de 7000