in

Signaal Amsterdamse rechters: vuurwapengeweld harder gestraft

Auction Legal Judge Gavel Justice Law Hammer

Amsterdamse rechters straffen geweld met vuurwapens of granaten veel harder af dan rechters in andere plaatsen in het land. De rechters in de hoofdstad hebben onderling afgesproken hogere straffen op te leggen omdat ze geweld en liquidaties onacceptabel vinden.

De Amsterdamse rechters willen met de hogere straffen een statement maken. “In de stad hebben we veel liquidaties en steekpartijen. De bereidheid tot het gebruik van bijvoorbeeld handgranaten neemt toe”, zegt woordvoerder Domien Huijbregts van de Amsterdamse rechtbank tegen het AD. “Daarom geven we een signaal af: dit is echt onacceptabel.”

De straffen kunnen vier keer hoger uitvallen dan bij vergelijkbare rechtszaken bij andere rechtbanken. Zo kan iemand die op straat gepakt wordt met een pistool een celstraf van 12 maanden krijgen. De landelijke richtlijn adviseert 3 maanden. Bezit van een handgranaat staat in Amsterdam voor 18 maanden, tegenover 6 maanden in de rest van het land. Binnenkort publiceert de rechtbank een lijst met de eigen richtlijnen.

Eigen afweging
De hogere straffen worden al in de praktijk gebracht. Een 33-jarige Amsterdammer kreeg maandag 15 maanden cel voor wapenbezit. In andere rechtbanken levert dit delict maximaal 5 maanden cel op.

“Amsterdamse rechters mogen hierin hun eigen afweging maken”, zegt Sonja van der Graaf van de Raad voor de Rechtspraak. “Daar zijn ze geheel onafhankelijk in.”

Volgens Van der Graaf komt het vaker voor dat rechters onderling afspraken maken over hogere straffen. “Uniek is het niet helemaal. Soms zijn er bijzondere omstandigheden die het rechtvaardigen om af te wijken van de richtlijnen.” Concrete voorbeelden kon ze niet noemen.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Johan Derksen onder vuur na uitspraken over Turkije

Schiphol tast weer in het duister over brandstofstoring