in , ,

Shell pompt $300 miljoen in natuur

Olie- en gasbedrijf Shell wil de komende 3 jaar $300 miljoen investeren in natuurbehoud en ontwikkeling.

Staatsbosbeheer ontvangt €17,4 miljoen uit die pot, om de komende twaalf jaar ruim 5 miljoen bomen mee te gaan planten in Nederland. Staatsbosbeheer wil volgens directeur Sylvo Thijsen ’de lege plekken in het bos, die ontstaan door essentaksterfte, van nieuwe bomen voorzien’.

De es wordt in Nederland aangetast door een agressieve schimmelziekte, aldus Staatsbosbeheer op een bijeenkomst in Den Haag waar de sponsoring door Shell bekend werd gemaakt.

CO2-aflaat
Shell zegt dat CO2-compensatie een belangrijk onderdeel vormt om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarom kunnen klanten van Shell vanaf 17 april voor één cent extra per liter CO2 neutraal rijden, claimt het bedrijf bij monde van directeur Marjan van Loon. De vrijwillige bijdrage gaat naar CO2-compensatieprojecten, onder meer in de VS, Peru en Indonesië. Shell wil dat later ook in andere landen gaan aanbieden, vooralsnog is de CO2-aflaat alleen in ons land af te rekenen.

Het bedrag van $300 miljoen dat Shell investeert in ’natuurlijke ecosystemen’ moet een bijdrage leveren aan Shells doel om zijn CO2-voetafdruk met 2 tot 3% te verminderen. Ook een herbebossingsproject in Spanje. Daar wil het bedrijf voor het eind van het jaar 300.000 bomen op een lap grond ter grootte van 600 voetbalvelden planten. Andere toekomstige projecten moeten in Australië en Maleisië plaatsvinden.

Rechtszaak
De aankondiging van Shell komt daags nadat Milieudefensie de multinational juist voor de rechter daagde. Milieudefensie, zes mede-eisende organisaties en ruim 17.000 Nederlanders dagen Shell op 17 april voor de rechter omdat Shell volgens hen in strijd handelt met de klimaatdoelen uit het Parijsakkoord. De dagvaarding werd vrijdag door een grote menigte overhandigd.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Politie: vermoedelijke aanslagpleger De Telegraaf ook opgepakt

Twee jaar cel dreigt voor Britse die ex uitschold op Facebook