in ,

Shell Nederland geeft toe geen belasting te betalen over winst

Anglo-Nederlandse olie- en gas gigant Shell, heeft in een interview met het tijdschrift, Elsevier, toegegeven geen belasting te betalen, op de in Nederland verdiende winst.

In het interview vertellen Shell Nederland-president, Marjan van Loon en Alan McLean, de Executive Vice-President Taxation van de multinational, dat hoewel Shell Nederland winst maakt, het bedrijf verlies maakt, ” dit is een natuurlijk gevolg van het Nederlandse belastingstelsel.”

Shell had in 2017 winst van 1.3 miljard euro

McLean vertelt het tijdschrift, ” Shell betaalt in Nederland eerlijke belasting in lijn met zowel de letter als de geest van de wet.”

Nederland heeft, volgens McLean, opzettelijk een belastingvriendelijk klimaat gecreëerd voor multinationals. Dit biedt bedrijven zoals Shell, met een internationaal hoofdkantoor hier, de mogelijkheid om “veel kosten af te trekken die we maken voor ons internationale hoofdkantoor.”

Het gevolg hiervan is dat Shell Nederland per saldo verliesgevend is en hierdoor hoeven zij geen vennootschapsbelasting te betalen.

Afgelopen november meldde Trouw voor het eerst dat Shell Nederland geen belasting heeft betaald over hun Nederlandse inkomsten.

In april dienden politieke partijen, GroenLinks, SP en de PvdA, een motie in bij het parlement die zou voorkomen dat Shell en andere multinationals gebruik maken van de belastingvoorziening waardoor zij hun verliezen die zij via een buitenlandse dochteronderneming hebben geleden, kunnen afschrijven hun Nederlandse winst.

“Wij zijn niet kwaad op Shell, maar de wet moet worden aangepast.” aldus Bart Snels van GroenLinks.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vakantiegeld voor veel Nederlanders omlaag

Stagiaire neergestoken in daklozenopvang Utrecht