in ,

Schrijvers en politici ondertekenen manifest ter ondersteuning van Lale Gül

Politici, schrijvers en leden van religieuze groeperingen hebben een online manifest ondertekend ter ondersteuning van Nederlandse auteur van Turkse afkomst, Lale Gül, die vanwege haar boek, ‘Ik ga leven’, met de dood is bedreigd.

Lale Gül (23), heeft een boek geschreven genaamd ‘Ik ga leven’, waarin ze haar strikt Islamitische opvoeding in Amsterdam West beschrijft, en kritiek levert op veel Turkse en Islamitische tradities daar.

Het heeft een extreme reactie op sociale media uitgelokt, waaronder doodsbedreigingen, maar nu ook een golf van steun van vooraanstaande Nederlanders.

“In Nederland maken we onze eigen keuzes. We bepalen hoe we leven, en met wie. Je hoeft je vrijheid niet te verdienen, het is van jou in dit land, ongeacht je achtergrond, afkomst of geloof. Dat geldt ook voor Lale Gül”, luidt het manifest.

Voormalig D66-Kamerlid Bert Bakker, die het manifest initieerde, zei dat het niet om concrete maatregelen vraagt, maar puur ter ondersteuning van Gül. “Ze voelde zich de laatste tijd erg geïsoleerd. Ik zag het allemaal gebeuren op tv en wond me op over het grote zwijgen van de politici”, aldus Bakker.

Onder de politieke aanhangers van Gül zijn ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz, PvdA-leider Lilianne Ploumen en D66 Senaatslid Boris Dittrich.

Femke Halsema, die Gül steunde op Instagram, heeft haar naam niet op het manifest gezet, zegt Bakker. “Iedereen in Nederland mag zeggen of schrijven wat ze willen. Ik weet niet waar linkse politici op wachten om dit zwart op wit te zeggen”.

Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) had eerder een column geschreven waarin zij Gül steunde, terwijl SP-leider Lilian Marijnissen mensen opriep om het manifest op Twitter te ondertekenen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rabobank : Huizenprijzen stijgen dit jaar met 8%

Meer dan 2000 coronapatiënten in het ziekenhuis : Aantal coronagevallen blijft toenemen