in

Schiet op met direct verbod op criminele motorclubs waarschuwt politie

De Tweede Kamer moet haast maken met een wetsvoorstel dat de minister in staat stelt om criminele motorclubs per direct te verbieden. Die oproep doet de politie nu er nieuwe clubs opduiken in Nederland.

Het gaat om afsplitsingen van bestaande outlaw motorcycle gangs of om opkomende clubs die volgens de overheid het vuile werk opknappen voor anderen.

Zo is Caloh Wagoh de laatste tijd vaak in het nieuws, onder andere wegens het uitvoeren van liquidaties. Ook leden van Kings Syndicate, een afsplitsing van motorclub No Surrender, worden in verband gebracht met ernstige delicten.

“Als politieman zeg ik: schiet op, want de straat vraagt om directe actie”, zegt politiechef Pim Miltenburg, portefeuillehouder motorbendes.

Criminele motorclubs verbieden is nu nog een langdurig karwei. Een rechter moet eerst beslissen of de clubs handelen in strijd met de openbare orde. “Het nadeel van dit soort procedures is dat we het niet in een korte periode geregeld kunnen krijgen, maar dat het maanden of jaren duurt voordat het rond is”, zegt Miltenburg.

De politie ziet liever dat de minister van Justitie en Veiligheid over zo’n verbod mag beslissen. Een rechter zou zo’n verbod dan naderhand moeten toetsen. Een meerderheid in de Tweede Kamer is het daarmee eens. Minister Grapperhaus liet onlangs weten dat het voorstel nog behandeld moet worden; wanneer dat precies gebeurt, is onduidelijk.

Van de bekende motorclubs zijn er twee inmiddels verboden. Het gaat om Satudarah en Bandidos. Dinsdag dient het hoger beroep over die laatste. Het OM wil komend jaar ook de Hells Angels en No Surrender laten verbieden.

In Nederland zijn zo’n 2000 mensen lid van een outlaw motorcycle gang.

De politie is verder erg tevreden over de aanpak van criminele motorbendes. “Gemeentes sluiten clubhuizen, burgemeesters treden op tegen manifestaties, het Openbaar Ministerie heeft heel veel strafzaken lopen, wij zijn ook druk met allerlei onderzoeken en natuurlijk helpt het verbod door de rechter”, zegt Miltenburg.

Die scherpe focus op motorclubs merkt ook garage-eigenaar Ron Rodie. Hij is oud-lid van de Hells Angels en trad onlangs naar voren als een van de leiders van de nieuwe club Kings Syndicate.

Hij zegt de club inmiddels weer te hebben verlaten nadat de gemeente Breda zijn garage met bar tot verzamelplaats voor motorclubleden had bestempeld. Volgens Rodie stelt de gemeente dat hij criminelen helpt, door hen een onderkomen te bieden.

‘Kan niet zien of ze crimineel zijn’
Totale onzin, vindt Rodie. “Ik werk óók voor jongens van motorclubs. Maar ik kan niet zien of iemand crimineel is. Als iemand netjes zijn rekening betaalt, is hij voor mij geen crimineel.”

Zijn bar mag niet meer open, al probeert hij alsnog een vergunning te krijgen. Volgens de gemeente is de ruimte illegaal en past het niet in het bestemmingsplan. “Ze zijn alleen maar bezig om het je moeilijk te maken”, aldus Rodie.

Paul Depla, burgemeester Breda, noemt het sluiten van de bar in de garage een preventieve actie. Hij wil ermee voorkomen dat er een clubhuis van een criminele motorclub in zijn gemeente wordt gevestigd.

‘Geen Gekke Henkie’
“Kings Syndicate heeft zichzelf gepresenteerd als outlaw motorcycle gang. Wij proberen als overheid te voorkomen dat er een clubhuis komt in een motorzaak. Je kunt het een mancave noemen of een kantine, maar wij zijn Gekke Henkie niet. Toen wij er gingen kijken had het alle kenmerken van een clubhuis”, aldus de burgemeester.

Volgens advocaat Erik Thomas, die niet alleen Rodie bijstaat maar ook de inmiddels verboden motorclub Satudarah, gaat de overheid te ver in de aanpak van ongewenste clubs. Hij stelt ook dat het verbod op Satudarah weinig heeft opgeleverd. “Individuele leden hebben misschien hun hesje uitgetrokken, maar die mannen komen nog gewoon bij elkaar.”

Volgens de politie zorgen de verboden clubs voor minder overlast op straat. “Maar ik ben niet naïef”, zegt politiechef Pim Miltenburg. “Ze zijn minder zichtbaar, maar ik zie ook dat ze op heel veel fronten gewoon met crimineel gedrag bezig blijven. Dat blijven we dus aanpakken.”

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Bisschop blokkeerde benoeming vanwege melding van seksueel misbruik

Nederlandse kijker geeft in totaal zes ton